Šta je sa Met Gala balom 2020? I šta je Met Gala uopšte?

Probudio sam se juče, razmišljao o ponedeljku i shvatio da je ovo poslednji ponedeljak u aprilu, što znači da nam sledi prvi u maju – a to dalje znači da je vreme da se održi Met Gala bal u Njujorku. Naravno, ne pomisle svi to, već samo oni koji se bave modom u ovom momentu, koji pišu o njoj, oni koje zanimaju velika svetska dešavanja i ja, koji sam pre nekoliko godina morao sva dešavanja da ispratim i o njima pišem. I znaš šta, jutros mi je nedostajalo da čačkam vesti, informacije, fotografije, da vidim ko je gde i šta radi, da pišem o tome, jer me (koliko god se trudio da ulepšam ove dane) karantin izmorio. Zato, evo ovog poslednjeg ponedeljka u aprilu informacije o Met Gali, šta se dešava, ali nakon toga i o čemu se zapravo radi, kakav je to bal, zašto se i gde održava, jer verujem da mnogi to ipak ne znaju. A priznajmo, deo je opšte kulture znati o čemu se radi!

Tokom marta (znači svetu je mnogo pre palo na pamet nego meni da reši ovo pitanje) čelnici i organizatori bala objavili su da je Met Gala bal odložen do daljnjeg, tako da će tradicija prvog ponedeljka u maju biti porušena. Eto spektakla za 72. rođendan bala, ako se ne varam da je toliko, proveriću brzo. 😀 Ne zna se kada će se održati, ali ja obožavam spletkarenja, pa evo neki govore da je otkazan, drugi ih ispravljaju da je odložen, ali držimo se zvaničnog, odložen je i u nekom narednom periodu će se dogoditi. A sad, šta je to zapravo Met Gala?!

Šta je Met Gala bal?

Kada sam pre nekoliko godina pisao baš o ovom balu, primetio sam da se uz brojne tekstove nalazio i jedan koji je govorio o tome šta je ovaj bal uopšte. Tako je i danas, što mi je smešno, a možda negde i razumljivo, skroz ga zbrkaju i izdignu do neshvatljivih visina, pa se pogubimo. A zapravo, Met Gala bal je kultno, definitivno je kultno, modno dešavanje u Njujorku, koje nije u modnom i kulturološkom smislu bitno samo za ovaj grad, već za ceo svet. Radi se o dobrotvornom događaju koji prikuplja sredstva za modne izložbe, a sve se odvija u Metropolitan muzeju u Njujorku. Znači, ne radi se o modi u vidu suknje, pantalona, ili nekog nakita, već o modi kao visokoj umetnosti, što same zvanice i dokazuju iz godine u godinu.

Met Gala bal je po prvi put organizovan davne 1948. godine, ubrzo nakon rata, od strane Elenor Lambert, publicistkinje, koja je na taj način osmislila humanitarni događaj koji bi doprineo održavanju i daljem postojanju Instituta za kostime pri Metropolitan muzeju koji je bio tek osnovan. Karta je tada koštala celih 50 dolara, a kasnije će se svako srušiti kada čuje koliko karta za bal iznosi danas. Bukvalno mi nije dobro od cifre!

Bal je postojao godinama, održavao se, ali tek preuzimanjem od strane Dajane Vrilend, nekadašnje urednice magazina Vogue, 1972. godine, bal se premešta u prostorije muzeja i dobija polako na značaju među najpoznatijim ličnostima u svetu, posebno kada je šou-biznis u pitanju. Naravno, Ana Vintur dolazi (ako me sećanje služi 1995. mrzi me da pretražim :D) i preuzima sve kao nova urednica, a Met Gala bal počinje da liči na bal koji svake godine iščekujemo prvog ponedeljka u maju. Znam da mnoge ovo ne zanima, ali seti se fotke Rijane u ogromnoj žutoj, nazovi haljini, kada su je poredili sa kajganom! E, pa, da, to je upravo sa ovog bala, jer tamo moda nije ono šta je nosivo, već se pokazuje umetnost kreatora, brendova, najpoznatijih modnih dizajnera.

Svake godine Met Gala bal ima temu koja određuje i dress code. Ovogodišnja tema je trebalo da bude „About time: Fashion and duration“ tačnije, ovo jeste tema na osnovu koje poznati spremaju svoja modna izdanja. Tema je proizašla iz filma Orlando, koliko sam se snašao da pronađem, tiče se scene iz filma, a on je urađen po istoimenom romanu Virdžinije Vulf. Met Gala bal počinje grandioznim crvenim tepihom, svetske zvezde se nadmeću u tome koja će duže ostati upamćena po svom pojavljivanju, a onda se ide ka izložbenom delu muzeja, gde se nalazi određena postavka nakon čega se dolazi do poente, a to je humanitarna večera i zabava, smešteni u delu muzeja gde se nalazi staroegipatski hram Dindur.

Shodno neverovatnim kreacijama, skoro nezamislivim, često nepojmljivim, pojavljivanju najvećih svetskih imena iz sveta muzike, filma, zabave uopšte, neverovatno brojne posete izložbi, Met Gala bal je jedan od najvećih svetskih događaja uopšte, a svakako je najveće modno dešavanje naše planete. Naravno, i ostalih planeta, ako računamo da na njima nema onih koji toliko mare za modu i umetnost. 😀

Od početnih 50 dolara, ulaznica za bal danas košta tričavih 30 000 dolara, s tim da neki brend, odnosno, neki kako bismo narodski rekli kolektiv, može da zakupi ceo sto, za još tričavijih 300 000 dolara. Nakon održanog bala, postavka muzeja ostaje negde do septembra, a tiče se same teme bala i uglavnom je poseti preko milion ljudi u ovom periodu od neka četiri meseca.

Možda tekst jeste bio nešto duži, ali verujem da bi trebalo da znamo neke od ovih informacija, jer umetnost i najmanje umetničko oko zainteresuje, a priča o balu čija je ideja bila preživljavanje jednog instituta koji dolazi do značajnog svetskog događaja, odlična je da motiviše sve nas, pa i tebe i mene! Mene je motivisala da se vratim malo na mesto modnog novinara koji čačka po svojim sećanjima i internetu, a ti mi reci da li je motivisala i tebe na nešto. 🙂

Do narednog čitanja ostani mi zdravo,

Slobizza

Izvori fotografija: www.time.com, www.pinterest.com