Spirulina za jači imunitet i detoks organizma? (moje iskustvo)

U godini kada smo svi navikli da pričamo o suplementima, vitaminima i mineralima, kako bismo pokušali da očuvamo zdravlje i ojačamo imunitet što više, verujem da priča o jednom suplementu neće biti viška. Činjenica je da je mnogo više nas počelo da vodi računa o tome, zbog covid-a, da bar imamo nešto pozitivno od njega, ali ja suplemente i vitamine pijem često, osim kada me baš smore, ali ove godine su bili obavezni.

Mart sam dočekao sa jakom prehladom, karantinom i pre vanrednog stanja, ali je to ujedno bio već možda i sedmi ili osmi put da sam bio bolestan u toku te zime, zbog čega sam morao da pokušam da odbranim organizam jačanjem imuniteta. Problem je što me većina stvari koje sam do sada probao navodila da jedem pojačano, a to je za rezultat imalo uvek povećan broj kilograma za kratko vreme. Onda sam dobio savet da probam sa spirulinom, kao nečim što jača imunitet, a utiče čak i na blago mršavljenje. Reših da probam!

Šta je spirulina?

Spirulina je alga koja je odavno u ljudskoj upotrebi. Najpre se uvek nalazi informacija da se koristi za mršavljenje, jer reguliše probavu, izbacuje toksine iz organizma, sprečava na taj način nastanak brojnih bolesti, jer čisti organizam u potpunosti, ali takvim svojim delovanjem ona deluje zaštitnički, te jača imuni sistem i podiže nivo odbrane od virusa i prehlada. Uz to, spirulina snižava visok krvni pritisak, sa kojim ja kuburim već godinama, te reguliše nivo šećera u krvi. Postoje još brojne stvari na koje ona deluje, ali ja ću da govorim ono za šta sam video delovanje i ono zbog čega sam je ja pio, a to je jačanje organizma bez efekta gojenja.

Konzumiranje spiruline

Spirulina je dostupna u prodaji kao prah i u tableticama. Ja sam uzeo za početak kutijicu od 300 tabletica, ima i od 60, ali mislim da je to za nešto što je prirodno, nedovoljno da se popije kako bi se videli efekti. Pio sam je od sredine marta do polovine septembra. Napravio sam pauzu, iako o tome nema informacije da mora da se prekida njeno konzumiranje na određeni period, te ovih dana planiram da nastavim novi krug, zbog čega sam i seo da napišem svoje iskustvo. U zavisnosti od dana do dana, pio sam između 4 i 6 tabletica, uvek ih deleći po dve, eventualno jednu uz obrok. Pije se uglavnom uz obrok, jedna do 3 tabletice, uz čašu vode, tako je bar preporučeno.

Šta se postiže unošenjem spiruline?

Prvo šta sam osetio, a da sam pripisao ovoj algi, jeste da sam nakon nekog vremena od početka korišćenja osetio više energije, snage u organizmu, kao da je nestala tromost koju umem često da osetim. U tom periodu sam bio i dosta fizički aktivan, tako da verujem da mi je pomogla da smršam nekih 5 kilograma uz nešto regulisaniju ishranu i šetnje za oko mesec dana. Najvažnije od svega jeste to što sam od marta do novembra još jednom počeo da dobijam simptome prehlade, kijavice, ali su oni nestali u roku od jednog dana. U međuvremenu sam priključio vitamin, C, cink, selen, vitamin D i kalcijum, ali njih nisam pio redovno kao spirulinu, niti toliko dugo, tako da za ovo stabilno stanje mesecima kada su respiratorne infekcije u pitanju zahvaljujem samo činjenici što sam je otkrio i počeo da je pijem.

Gde se može kupiti?

Spirulinu u tableticama sam najpre našao u Lilly, pa onda i u DM radnjama, a ima ih od nekoliko proizvođača. Verujem da ih ima u apotekama, možda u prodavnicama zdrave hrane, ali je u ovim dvema drogerijama uvek dostupna i to uz česte akcije. Posebno su akcije redovne i vrlo dobre u Lilly radnjama, pa kad mi nestane uvek uporedim gde je koliko i tamo gde je jeftinija je uzmem. 😀

NAPOMENA: Nisam farmaceut, lekar, niti medicinski radnik, samo sam želeo da podelim svoje iskustvo u borbi za jači imunitet i kako sam to postigao.

Vodite računa o svom zdravlju, postojala korona ili ne, jer ako ima nešto što pomaže, što bismo i jedan jedini dan morali da provedemo uz antibiotike, lekove i u krevetu bez imalo snage?! Budite mi dobro, čitamo se brzo,

Slobizza