Odakle duva „Južni vetar“?

Ovih dana svi o njemu pričaju, redovi pred bioskopima su ogromni, pa sam se u jednom našao i ja, jer ako ništa drugo, poželeo sam da pogledam koja je to bila poslednja uloga naše legende, Nebojše Glogovca – da, „Južni vetar“ je počeo da duva Srbijom i regionom, tako da nema razloga da ne napišem neki red za one koji film još uvek nisu pogledali.

Priča o kriminalu, sudaranju dva klana, umešanosti države, a sve to u pakovanju sa ljubavnom pričom, narušenim porodičnim odnosima, jakim prijateljstvima, ali i onima koja popuštaju pred prvom preprekom, svakako će biti ove jeseni, ali i zime, priča koja će se u najvećoj meri dopasti mlađim generacijama, kako zbog adrenalina izazvanog brzom vožnjom i glumom Miloša Bikovića, tako i celokupnim doživljajem. Ali, iza svega toga, zapravo stoji nešto jača i komplikovanija strana istine, koja je naša svakodnevnica.

Sam film prikazuje kako se sudaraju, pukom slučajnošću, dva klana, ali problem je u tome što je u sve to umešan neko koga ne bismo očekivali, država i njene institucije. Toliko kadrova, toliko scena, koje su mene, a verovatno i većinu podsetile na ono što gledamo na vestima iz dana u dan, na ono šta čitamo na prvim stranama novina, ali i stranama gde se nalazi hronika ne tako lepih stvari. Zapravo, ovo za mene nije bio jedan od onih akcionih trilera na koje se „palimo“ kao mlađi, već više ogledalo današnjice i društva u kojem živimo.

Najveći utisak na mene definitivno ostavlja taj osećaj napetosti koji me nije napuštao od skoro samog početka, pa sve do poslednjeg minuta trajanja filma. S druge strane, slobodno mogu da kažem da je era loših eksplicitnih scena, seksualnih, ali i scena ubistava, lude vožnje, prošla, te da je ovo film koji rame uz rame može da stane pored bilo kog drugog svetskog ostvarenja. Još jednom nam je dokazano da imamo najbolju glumačku postavu, da jesmo mala zemlja, ali puna talenata koji su nas očaravali i tako postali deo legende, ali i onih čije vreme tek dolazi, a koji ozbiljno planiraju da nas zadive svojim darom.

Da ne dužim, spremite se i krenite put najbližeg bioskopa, jer je ovo definitivno nešto što je vredno pogledati iz više razloga. A, da, da ne zaboravim, ako ste pušač, pripremite se na to da ćete često imati potrebu da pripalite jednu.

Čitamo se uskoro,

Ljubi vas Slobizza!