Novopazarska solidarnost: Kako da komšiji crkne krava?!

Kažu da teška stanja zahtevaju i teške mere, a ceo svet se sa tim ovih dana suočava. Koronavirus toliko jako hrli kroz narode, da nekada imam utisak da mi je i glava sluđena informacijama, brojkama, posebno kada je Italija u pitanju, a naročito užasni snimci sanduka, njih stotine, koji ne mogu da dođu na red da budu pokopani. I u svakom momentu se samo pitam kako je tim porodicama, komšijama, prijateljima, rodbini, čija se sudbina ovih dana našla u sanducima i pored njih…

Nebeski narod, naravno, ne haje mnogo. Danima smo se sprdali, šetali, zajebavali da nam od rakije ne može prići ništa, već da nas beli luk štiti i od samog đavola vekovima je poznato. Ali, grad po grad lagano staju, zatvaraju sve, uvidevši da je jedino moguće i jedino potrebno voditi tihi, nemi rat protiv nevidljivog prijatelja. Sve više je onih koji su se opametili, ali nismo to i dalje MI! Ko smo mi? Novopazarci, pobogu? Zar niste čuli za grad u kojem se sve skoro sasvim isto dešava?! A zašto kažem „MI“, jer ne želim ipak da se odvojim, iako sam se odvojio evo već nekoliko dana.

Naši kafići uredno rade, prilično su puni, Instagramom pljušte preporuke da se ostane kod kuće uz fotografije kafe, cedevite, koka-kole… Naše ulice su pune, uglavnom onih koji se sablažnjavaju ako slučajno vide nekoga sa rukavicama na rukama ili, ne daj Bože maskom na licu, jer to nose valjda samo ovi što im gazde narede dok su na poslu. Naše ulice su pune sprdnje i šale, a da je cela Srbija to videla dokaz je i snimak čoveka koji u trenutku kada je počeo policijski čas izviruje iz jedne ulice u centru grada, pa se polako povlači. iskreno, bilo je smešno, kao Pink Panter iz crtanog filma, nasmejali smo se svi, ali slabo ko je bio svestan da je takvo ponašanje ipak nedopustivo u ovakvim trenucima.

Zašto ovako ovde reagujemo? Razloga je više. Jedan je definitivno uverenost da nas Bog neće dirati, jer smo izgleda ovde nešto više od Nebeskog naroda, a takvih primera se može naći na obe strane (muslimanskoj i pravoslavnoj). Slobodno mogu sad i kritike da krenu što ovo spominjem, ali znam jednu staru – ako se čuvaš sam, čuvaće te i Gospod, pa mi svojim komentarima ništa ne možete uraditi, odnosno hejtom koji će verovatno neko baciti. Drugi su uvereni u teoriju zavere, sve je laž, izmontirano i tako dalje. Treće apsolutno ne zanima, jer eto, ne zanima ih i to je njihovo pravo. Sveukupno, ono šta narodu u mom gradu, gradu gde sam rođen, u najvećoj meri nedostaje jeste ŽELJA DA MALO GLEDAJU SVOJE DVORIŠTE I MNOGO ZNANJA! Radoznalost i neznanje će doći glave, a ja se ipak nadam da neće biti ogromne štete, jer postoji još jedna stara – Bog čuva budale!

Budite obazrivi, pametni i dezinfikovani! Ostanite mi zdravo, sada i uvek!