#MovieNight: Moji predlozi za #Halloween

Iako se mnogi ljute što se i kod nas na neke određene načine obeležava ovaj dan, meni je ipak uvek bilo zanimljivo da vidim raznorazne maske, kostime, koji se svetom ore tokom ove večeri. No, pošto ja večeras ne idem niti na maskenbal, ali ni na proslavu slave, ostajem kod kuće gledajući filmove. Odlično veče za to, jer ima i određenu tematiku. Zbog svega toga, imam da podelim sa svima jednu kratku listu filmova koje volim da pogledam 31. oktobra tokom večeri, ali nemaju svi tematiku koja je u vezi sa ovim datumom. Pripremite kokice, možda vas neki od filmova zainteresuje.

„Hokus Pokus“

Prvi na listi je ova američka komedija, i to iz jednog jednostavnog razloga, neodoljivo me podseća ne detinjstvo i vreme kada su me horor komedije jako plašile. Sećam se da sam nakon već drugog ili trećeg puta ponovnog gledanja, veoma zavoleo sestre Sanders koje su bile proterane, spaljene, ali se nakon 300 godina vraćaju da se osvete potomcima onih koji su ih uništili. A, da, u svemu će ih sprečiti ipak njima veoma dobro poznata mačka, što pokazuje da crna mačka i ne donosi nesreću, kako mnogi veruju. Ako neko želi da se lepo opusti večeras, evo onda filma za to. Evo i linka OVDE da se mnogo ne mučite tražeći.

Ljubavne čarolije – „Practical Magic“

O ovom filmu neću mnogo pričati, jer verujem da su ga mnogi pogledali hiljadu puta do sada. Ovo mi jedan od onih filmova, kao što su „Sam u kući“-bilo koji deo, kao što su razne romanse, komedije, koji mogu da se gledaju uvek iznova i iznova, a da ne dosade. Budući da jako volim Sandru Bulok, tako volim i ovaj njen film, u kojem joj se u ulozi sestre, veštice, pridružila Nikol Kidman. Iako priča o fantastičnom, sestrama vešticama, savršeno je tu upakovana priča o prihvatanju, želji za uklapanjem, ljubavlju… Jedino šta mi smeta jeste naš prevod naslova, aliii, šta je tu je. Evo linka za gledanje OVDE.

Grimizni vrh – Crimson peak

Iz 20. veka prethodnim filmovima, prelazim u 21. tačnije u 2015. godinu, kada je „Grimizni vrh“ imao svoju premijeru. Na internetu se najčešće može pročitati da se radi o američkoj gotičkoj ljubavnoj priči, što i jeste, međutim, ja bih najpre rekao da se radi o drami sa elementima psihološkog trilera, te vrlo malo fantastike koja je tu da dočara vizuelno celu priču. Ono šta me je oduševilo jesu kostimi, kuće, koje podsećaju na srednji vek, na nekadašnje gotičarsko vreme, što u stvari u određenim trenucima dovodi do toga da se koža ježi. A kako jedna devojka, koja zna da duhovi postoje, koja živi u književnoj fikciji, može da postane žrtva bolesne ljubavi između brata i sestre, videćete upravo u filmu. Edit je tragala samo za velikom, fiktivnom ljubavi, našla ju je, ali je ona odvela do crvenog, Grimiznog vrha. Odličan filma za ovo veče, evo linka za gledanje OVDE.

Drakula

I na kraju, kako ne staviti na ovakvu listu bar jedan film o njemu, Vladu Cepešu tj. Drakuli?! Ne znam zašto, ali meni je uvek priča o Transilvaniji, Drakuli, njegovom dvorcu izgledala jako zanimljivo, misteriozno i tako da poziva sama od sebe da se istražuje. Neverovatan je broj filmova koji su snimljeni o ovom čoveku koji je bio istorijska ličnost pretvorena u neko mitsko biće u narodu, ali meni je i dan danas jedno od najboljih ostvarenja iz 1992. Nije ni potrebno govoriti o ovoj adaptaciji istoimenog romana, budući da su je verovatno svi gledali, a savršenom utisku svakako doprineli su sami glumci, Gari Oldman, Vinona Rajder, Kijano Rivs, neprevaziđeno Entoni Hopkins… Meni je „Drakula“ za „Noć veštica“ isto što i „Sam u kući“ tokom Badnje večeri, a vama? Evo linka za gledanje OVDE.

E, da, brzo se vraćam sa beauty tekstovima, ne brinite,

Ljubi vas Slobizza!

Izvori fotografija: www.gunnarandersonart.com