Movember! Jer brk glavu krasi, a svest je čuva!

Jeste li čuli za Movember? Verujem da jeste, jer već više od jedne decenije se spominje iz godine u godinu, kao projekat i pokret koji je kroz ceo svet učinio da se svest o zdravlju kod muškaraca podigne na jedan viši nivo. Ali,  kako je sve počelo?

Počeci pokreta

Naime, pokret je nastao 2003. godine, ali tada on još nije bio pokret koji je krenuo da osvaja svet. Jedno društvo u Australiji, muško društvo, uz pivo tokom popodneva počelo je da priča kako se moda konstantno okreće i sve se vraća nakon nekog vremena, pa su pomislili da je vreme da se vrate i brkovi u modu. Spajajući dve engleske reči moustaches november dobili su novu, kako su nazvali tu svoju ideju, MOVEMBER. Na samo početku, te prve godine, bilo je potrebno puštati brkove i na kraju meseca, na brkatoj žurci, tražili su se najbolji i najgori brk. Tada sama ideja jeste realizovana, ali nije najbolje prošla, a onda se, pre više od jedne decenije, pretvorila u društveno angažovanu. Ugledajući se na brojne akcije i pokrete koji podižu svest kod žena o važnosti preventivnih pregleda kako bi se rak dojke otkrio u prvoj fazi, sam pokret je rešio da se okrene ka muškarcima i potrebi da se osveste i preventivno misle na svoje zdravlje, posebno kada su u pitanju rak prostate i testisa.

Movember danas

Poslednjih godina, Movember je postao svetski pokret koji za cilj ima ohrabrivanje muškaraca da svaku promenu prijave doktoru, da provere sve što im je sumnjivo, bez ikakvog srama i ustezanja, da bi na taj način eventualni problem rešili na vreme i svoj život izmakli od katastrofe. Uz sve to, pokret je humanitarne prirode, pa se svake godine širom sveta skupe milioni dolara koji se prosleđuju za potrebe centara, bolnica i pacijenata koji boluju od ovog oblika kancera.

Međutim, Movember je postao uopšteni pokret vremenom koji se zalaže za preventivu ne jednog, već svakog oblika kancera koji se javljaju kod muškaraca. Postao je mesec u kojem se puštaju brkovi, ali i brada, kako dekorativno, tako i da podsete na važnost ideje i cilja ovog projekta i pokreta, a to je da se svaka promena, svaka sumnja otkloni preventivnim pregledima i ispitivanjima.

Verujem da svi imamo u svojoj okolini one koji su bolovali ili boluju od nekog oblika kancera. Ja sam nažalost imao priliku da iz svoje blizine ispratim one koji nisu vodili računa, pa se sve saznalo jako kasno, ali isto tako, imam primere onih koji su u jako mladim godinama bili svesni, odlučni i hrabri da zarad sumnje da se nešto dešava zbog napipane promene pod kožom testisa odu i urade preventivni pregled, pregled koji je spasio život! Zbog svega toga, novembar 2019. godine je mesec kada se puštanjem brade, uz naravno stilizovanje i skraćivanje povremeno, i ja pridružujem ovom pokretu, jer želim i sebe i druge da ohrabrim i inspirišem da više vode računa o svom zdravlju, nevezano da li neka bolest postoji ili ne. Tokom meseca će biti i više objava, ali uglavnom na mom Instagram profilu.

Budite mi uvek svesni i odgovorni,

Ljubi vas Slobizza!

Izvor fotografija: www.unsplash.com