Energetski vampiri ili kako sam odstranio lošu energiju iz svoje svakodnevnice!

U poslednje vreme sve više čitam i slušam o tome koliko se pažnje posvećuje energiji koju u sebi nosimo, koja nam u velikoj meri određuje život i stil življenja, ali i to kako emitovanom energijom delujemo na svoje okruženje. Svi znamo da ima prirodno pozitivnih osoba, koje čak i u najgorim trenucima mogu čoveku mnogo da olakšaju svojom pojavom, rečims, dok većina nas mora da se trudi da svoju energiju digne na jedan zadovoljavajući nivo, bar je to slučaj kod mene, jer jednostavno nekad i sitnica može da mi spusti raspoloženje, koje dosta utiče i na ljude u mom okruženju.

Međutim, ono što me je sada navelo na razmišljanje o energiji koju imamo u sebi, te njenom uticaju, jesu određene osobe koje nazivamo energetskim vampirima. Iako oni ne sisaju krv, sisaju svu snagu iz nas, ostavljaju nas kao jednu oceđenu krpu, zbog čega je potrebno suprotstaviti se. Tokom poslednjih godina, kao verovatno svako od nas, imao sam priličan broj takvih osoba u svom okruženju, a onda sam jednostavno sazreo i shvatio da nisam dužan da sebe nekome toliko dajem, već da mogu da kažem jedno ne. Ali, na samom početku, najvažnije je prepoznati o kome se radi i da li je taj energetski vampirizam zaista prisutan.

Kako prepoznati energetske vampire?

Iako se čini da je lako, ipak je teško prepoznati ovakvu osobu, jer je za to potrebno vreme. Koliko god da se družimo sa nekim, ako tokom dva uzastopna viđanja sa jednom osobom osetimo da nam je energija na ivici snaga, to nikako ne znači da je ta osoba zaista neko kog možemo nazvati energetskim vampirom, tako da je potrebno čuvati se ogrešenja o nekoga.

Kada osetimo da nam neko na duže staze stvara jedan „tamni oblak“ nad glavom pri svakom viđanju, nakon svakog poziva, pa čak i dopisivanja, nevažno da li se radi o kolegama, prijateljima ili čak porodici, onda se ta osoba naziva energetskim vampirom. To su uglavnom osobe koje sebe uvek stavljaju na prvo mesto, nebitno da li se radi o tome da sebe uzdižu ili, naprotiv, govore o tome kako se njima samo najgore događa. To su osobe koje sve u svom životu vide kao jako negativno, iako nemaju realnih izgleda u njemu da je nešto tako dramatično i tragično. To su jednostavno osobe koje iz nekog razloga poseduju u sebi negativnu energiju, koja je toliko jaka, da sve oko sebe guši i vremenom, nažalost, tera. To su čak i osobe koje vas nesvesno navode da pomislite da je nešto vaša obaveza, poput svakodnevnog javljanja, iako nemate šta da kažete i da pitate, da morate da se viđate iako u nekom momentu nemate želju za tim, a sasvim je legalno nemati nekada želju da vidite i članove porodice, a kamoli prijatelje ili nekoga drugog.

Najvažnije jeste da uvidite da postoji osoba koja vam crpi energiju, da niste sami odgovorni za to, a onda na scenu stupa delanje. Ja u ovom slučaju imam dva saveta, oba isprobana, oba ispala kao dobra i korisna, negde je to pospešilo odnose, negde ih nažalost prekinulo, ali sve je tako, jer je tako i trebalo da bude – čime se već odavno vodim kao jednostavnom, životnom mantrom.

Kako odstraniti energetske vampire?

Doziranje. Ovo je upravo reč i ovo je postupak koji vam je potreban. Kada se dogodi da uvidimo da nam ne prijaju česti razogovri sa nekim, česta viđanja, ma koliko voleli tu osobu, onda je potrebno napraviti plan. Moju energiju i moje dobro raspoloženje ne može i ne sme niko bez dobrog, opravdanog razloga da troši i guši. Naravno da ću tu biti svakom svom kada se dešava nešto lepo, nešto loše, ali bezrazložno trošenje energije od strane druge osobe ne sme da se dopusti. Zato je potrebna dobra organizacija, odnosno, potrebno je dozirati viđanje takve osobe, pozive, dopisivanje, sve ono što predstavlja tu knedlu u grlu i osećaj steženosti oko vrata. Ako nakon nekog vremena osetite olakšanje, onda ste uspeli na više frontova, spasli ste svoje dobro raspoloženje, svoj dobar dan, ali ste i tu osobu ostavili pored sebe, što je ujedno najbezbolniji način spasa od energetskog vampirizma.

Prekid. Neću reći raskid, jer to po navici koristimo za ljubavne veze, a ovde se ipak radi o svim mogućim vezama. Kada doziranje neke osobe, kao doziranje nezdrave hrane, ne uspe, onda se ide na restrikciju. Ovo ume da bude bolna odluka, a još bolniji proces. Jer jedno je što neko ne prija našoj energiji, a drugo je što se ta osoba ipak voli i ceni zbog nekih drugih stvari. Međutim, verujem u ovom svetu, kada se neverovatno brzo funkcioniše i živi, da ne možemo sebi da priuštimo takve ljude u okruženju zbog mnogo stvari. Tada se napravi jedan rez, obavezno se odboluje neki period, dok ne osetimo jako veliko olakšanje. Život bez nekoga ko je stalno mračio, koristio svaki momenat da ubaci nešto tmurno, da iskaže nezadovoljstvo, život bez osoba koje ne vide ništa belo i lepo ispred sebe, zaista je lakši i lepši, a to je borba koju moramo voditi za sebe i za takav život.

Zašto sve ovako?

Ti, nazvani energetski vampiri, ne čine na kraju da se samo osećamo iscrpljeno, da i sami postajemo pesimisti i tromi, već se ta iscrpljenost odražava na druge sfere naših života. Posle provedenog vremena sa takvim osobama ja nisam mogao normalno da radim, nisam uživao u stvarima i trenucima koje inače volim, bio sam daleko nervozniji i napetiji, što je uslovljavalo i da upadam u konflikte sa nedužnim osobama. Takva dešavanja, loš osećaj, naveli su me da se dublje zamislim i shvatim da li sam dužan da nešto trpim i podnosim.

Zbog svega toga, zbog rezova koje sam pravio u životu, a danas znam da su bili jedini pravi put, rešio sam da malo pišem o osobama koje nas crpe i uzimaju sve dobro iz nas, a ne daju ništa zauzvrat. Rešio sam da pišem o tome kako je potrebno sebi život da ulepšamo. Jer ne postajemo loši ljudi ukoliko odlučimo da želimo bolje za sebe, niti što na tom putu moramo da sklonimo u stranu osobe koje znamo dugo ili sa kojima smo bili nerazdvojni, jer jednostavno, krivica nije u onome ko želi bolje, već u onome ko je do lošeg stanja doveo. Mislite o tome.

Vaš Slobizza!

Izvor fotografija: www.unsplash.com