Mapa želja – prvi korak za uspešnu godinu

Ćao svima,

Dobro mi došli i u ovoj 2019. godini, pa kako je ovo prvi post, želeo bih da svima pošaljem kroz pozitivne misli mnogo radosti, mnogo osmeha, a najviše zdravlja i napretka. Da, početak godine je uglavnom ovakav, pa čak i kada se malo upadne u onu postprazničnu depresiju, ipak su svuda najbolje i najlepše želje oko nas, što je odlična stvar, jer upravo one čine da ceo univerzum drugačije funkcioniše, pozitivnije da utiče na sve. Zbog toga je sam početak godine odličan za sve početke, za planove, izricanje želja.

Pre nekoliko godina, po prvi put sam čuo za vision board, odnosno mapu želja, kako je uglavnom prevedeno na naš jezik. Budući da mi je bilo veoma zanimljivo dok sam slušao o tome od jednog HR trenera, rešio sam da napravim i za sebe nešto slično. Međutim, greška je je bila u samom zapisivanju na papiru jedne sveske, koja je otvorena možda svega tri puta u godinu dana. Tokom prethodnih godinu dana sam malo više istraživao o ovom, pa mogu reći psihološkom fenomenu, te sam rešio da opet pokušam sa pravljenjem mape želja, uz određena pravila. Ono što mi je ovog puta bilo najvažnije jeste da cela mapa bude uvek preda mnom, zbog čega se nalazi u spavaćoj sobi, urađena na jednom hamer papiru od raznih isečaka iz novina. Od svega, postavio sam one želje koje je moguće ostvariti, jer džabe mi postavljati želju da odletim na Mars, kad već to nije moguće, bar ne za sad. 🙂 A za sam proces pravljenja mog vision board-a, mnogo mi je pomoglo nekoliko tekstova koje sam našao na internetu, kao i video Tamare Ćosić koji ću na kraju teksta i linkovati, odličan je za pogledati.

Neću dalje da govorim mnogo o samom postupku pravljenja, njegovom značaju, već samo da verujem u vizuelne efekte, verujem u to da kada svakog dana gledate u nešto to ni ne zaboravljate, a i svesno i podsvesno se razvija u mozgu, od same ideje, zamisli, pa sve do konačne realizacije. Evo samo nekih pojašnjenja moje mape želja, koja je iako se to možda ni ne vidi, nastajala više od nedelju dana, jer sam hteo da budem realan u željama, stabilan i strpljiv, a uz to, nisam želeo da budem opširan.

Ono što je negde najupečatljivije kada se pogleda jesu tri reči, scena, izbor i Sunce. Scena se tiče jednog dela mog, sada već prošlog života, tiče se ponovnog javljanja želje da stanem pred kamere. A da li će se desiti vraćanje ispred kamera, kao i u kom će se obliku to desiti, to trenutno ne znam, zbog čega se ova želja našla ovde, da bi prerasla u konkretnu ideju, a onda dalje u stvarnost. Izbor se tiče kompletnog života – želim da dam sebi više izbora i mogućnosti kada su u pitanju prijatelji, poslovi, svakodnevne stvari, jer ne želim da zbog nekad svog glupog razmišljanja „upadam“ u neprijatne i situacije koje mi ne donose ništa dobro. Sunce je tu više podsetnik, podsetnik da je svaki novi dan nova prilika, a tu je i želja da se svaka prilika iskoristi.

Ima tu i nekih ne toliko važnih želja, kao što je novi mobilni telefon kako bih imao kvalitetnije i bolje fotografije za blog i društvene mreže, slika jednog radnog prostora koja će me podsećati da u svom novom domu želim i jedan lep radni kutak, koji će odisati mirom i kreativnošću.

Za mene dan ne može da počne bez dobre i jake kafe, posebno ne savršen dan. Želim u ovoj godini više savršenih dana, više savršenih kafa, neopterećujućih, opuštenih, bez briga i preterano ozbiljnih tema, želim da posvetim kvalitetno vreme svojim ljudima, na šta me sve fotografija ove kafe sa lepom penom i podseća. Btw, sad ću jednu da skuvam. 🙂

Slika knjige, reč umetnost, tu su da me podsete na želju da se vratim svojim korenima, a to je književnost, kao moje osnovno zanimanje i kao moja prva ljubav. Vreme je da se stalno podsećam da više čitam kako bih to i radio, još više da otkrivam, jer će me upravo ova sličica na to podsetiti, ali tu je još jedna važna stavka, a to je edukacija. Jedna od želja, ali i jedan od planova, jeste da u ovoj godini ulažem u svoju edukaciju, kako bih mogao da napredujem i idem ka nekim ciljevima koje sam sebi ovlaš naslikao.

Zapravo, svaka reč, svaka slika, ima dosta svojih istaknutih, ali još više nekih skrivenih značenja, a to i jeste upravo funkcija ove mape želja. Svaki element je samo meni razumljiv, samo mene vraća na pravi put, kojim sam želeo da se krećem. Zbog toga ovo jeste odličan način da napravite pomak, ponajviše u poslovnoj sferi, jer od pravljenja i zapisivanja tačnih planova često nema ništa, a već postavljene želje drugačije i bolje funkcionišu.

Tu je i jedan prazan prostor, ostavljen da se usputno ispuni, jer želje ne prestaju da dolaze, zar ne?!

Kao što sam na početku napisao, ostavljam vam Tamarin video, u kojem je ona pravila svoj vision board, usputno objašnjavala zašto se i kako pravi, čemu služi i koje su njegove dobre strane. A hvala joj što je to uradila, jer sam na taj način ispravio greške koje sam pravio radeći na svojoj prvoj mapi želja.

Uskoro se družimo kroz nove postove i idemo zajedno ka novim ciljevima, još jednom, srećna Nova godina!

Ljubi vas Slobizza!