Istorija beauty industrije (2. deo)

Srednji vek, doba nepostojanja dobre ili uopšte bilo kakve lične higijene i nege, smenio je period renesanse, kada se narod budi na svim frontovima i postaje osvešćeniji. O tom periodu, tekst je već online i možeš ga pročitati na OVOM linku, a sada je vreme da nastavimo kroz vekove do naših dana.

17. i 18. vek

Nakon mnogo zaraza, neznanja i grešaka, dolazi novi period, koji bi se mogao nazvati bez problema, period prenaglašenosti. Nakon mnogo vekova, muškarci se ponovo šminkaju, boje svoje lice, a svakako tu su i žene, ali se uvek ide na ekstravaganciju i što veće naglašavanje crta lica i svega na njemu. No, sve će se to promeniti dolaskom 19. veka, kada se trend okreće u potpunosti, pa prirodan izgled postaje ideal kojem se stremi. Upravo takav novi trend, usloviće da svi žele da izgledaju što bolje, da imaju što bolju kožu, kosu, bez potrebe da se dodaje bilo kakva šminka da bi sve izgledalo lepše,  a to će otvoriti vrata jednom novom periodu, koji traje i danas, a koji počinje u 20. veku kada kozmetička industrija počinje svoj veliki procvat, procvat koji i dalje traje.

20. vek

Početkom 20-og veka, kozmetička industrija dolazi u ruke žena, koje do danas ostaju glavne u njemu, ali danas muškarci više ne manjkaju svojim doprinosim i dostignućima. Najveći pomak i zapravo, ogromnu promenu u kozmetičkoj industriji, dogodio se otkrivanjem proizvoda za kosu koje su osmislile Afroamerikanke, kao žene čiju je kosu teško ukrotiti i negovati. Od tog trenutka sve kreće najboljim mogućim putem.

U Njujorku, Elizabet Arden pokreće salon u kojem nudi potpune promene, koje danas rado nazivamo „make over-ima“, a čini mi se da su proizvodi sa njenim potpisom tek ove godine stigli u Srbiju. Čitav vek, ako se ne varam. Ali, to sad nije tema, već razvoj industrije koja je u tom trenutku imala i druge velike događaje, budući da je Max Factor osmislio ozbiljnu scensku šminku koja je došla odmah do najvećih filmskih zvezda, a Greta Garbo je započela eru urednih, pod konac sređenih obrva, pa su se tako odmah pojavile prva olovka za obrve, kao i maskara.

Vreme Drugog svetskog rata je izgleda bilo plodno samo za beauty industriju, iako se ne bi odmah tako pomislilo. Međutim, potrebe stvaraju i priliku za inovaciju, pa su tada nastale prve kreme za zaštitu od sunčevih zraka koje su koristili vojnici. Od tog trenutka, kreme za sunčanje su počele da se proizvode za sve, a danas SPF faktor imaju brojni kozmetički proizvodi, pa čak i sama šminka.

Druga polovina 20-og veka nam je već veoma dobro poznata, nega je postala i ostala ne trend, već osnovna potreba svakog čoveka, a iz godine u godinu, nastajali su brojni kozmetički brendovi koji su iz sezone u sezonu izmenjivali svoje formule, ostajali dosledni onom najboljem, ali konstantno su plasirali neke sasvim nove i neočekivane. Promene su bile daleko primetnije u sferi makeup-a, pa su se trendovi smenjivali iz decenije u deceniju, od nenaglašenosti i prirodnog look-a, pa sve do jako dramatične i iz aviona vidljive šminke.

Danas, beauty industrija se vratila svojim korenima. Sve više se oslanjamo na ono što je prirodno, provereno i tradicionalno, budući da pored svega, takva nega jeste pokazala najveću delotvornost, a tu je i briga o samom zdravlju ne samo kože, već celokupnog organizma. Nega više nije obezbeđena za povlašćene i bogate, niti je podeljena po polovima, već je dostupna svima. Najveća promena u kozmetičkoj industriji savremenog doba jesu osobe, beauty blogeri i influenseri, koji svojim laičkim, ali znanjem stečenim kroz iskustvo, sa brojnim ljudima dele savete i komentare o svemu, što je omogućio period lake dostupnosti i prisutnosti usled ere interneta i brzih medija.

U celoj ovoj priči o istoriji kozmetičke industrije nedostaje ogroman deo koji se tiče svega onoga što je Daleki istok, tačnije istočna Azija dala njoj, ali to je već posebna povest koja kreće od drevnih vremena do današnjih dana, koja govori o navikama, proizvodima i rutinama koje su skoro nepromenjene.

Šta nas očekuje u daljoj budućnosti i razvoju tehnologije, ali i potreba, ostaje nam da vidimo i tome svedočimo, a neko će sigurno preuzeti taj poduhvat da opet istražuje od drevnih vremena do tih dana. A mi se čitamo uskoro, neću čekati tu dalju budućnost, šaljem svima zagrljaje,

Vaš Slobizza

Izvori fotografija: www.unsplash.com