Zimska nega (moje) kože lica

Dugo godina mi je trebalo da shvatim, ali i da naučim zaista, da je zima prilično veliki neprijatelj ne samo koži lica, već koži uopšte, ali kako su lice i ruke najizloženiji uticajima, tako najveće posledice i trpe. Niske temperature napolju, toplota u domovima i kancelarijama, čini da imunitet kože opada, zbog čega se javljaju iritacije poput crvenila, mikroranica, lišajeva, onih suvih delova koji na dodir nikako nisu prijatni, te je tu i osećaj nenormalnog zatezanja lica. Zbog svega toga, potrebno je kožu dodatno hraniti, a sve u zavisnosti od samog tipa kože koji imamo. Kako ja pripadam mešovitom tipu, sa normalnim, ali i masnim i suvim delovima lica, verujem da će neki od saveta koristiti apsolutno svima.

Iako mi je u letnjoj sezoni koža lica više masna, ona se nešto manje masti u ovom periodu, a tu su i često suve jagodice, te ono čemu uvek težim jeste dodatna hidratacija, jer i kada imate sasvim mastan tip kože lica, ona je potrebna kao i svakom drugom tipu kože, a u zimskom periodu sve treba još malo pojačati. U tekstu koji ću linkovati OVDE može svako da vidi neku moju rutinu svakodnevnu u nezi kože lica, a sada dodajem samo šta je to ubačeno kao zamena ili dopuna svemu tokom ovih hladnih dana.

Dnevna hidratantna krema

Jedna od važnih stavki u nezi, jeste činjenica da se proizvodi, a posebno kreme moraju menjati na nekih 3 do 6 meseci, kako se koža ne bi zasitila jednog proizvoda. Ja već nekih mesec dana koristim jednu, za mene sasvim novu kremu i to od brenda za koji u poslednje vreme sve više pohvala čujem, a uz sve to je nenormalno pristupačan. Radi se o Multiactiv Anti-Stress hidratantnoj kremi, koja sadrži ekstrakt maline i pantenol. Ono što me je prvo privuklo jeste to što je hidratantna krema, ali i to što je namenjena svim tipovima kože, mada najviše onima sa mešovitom kožom.

Lagana tekstura, koja ne ostavlja jak i otežavajući film na koži, brzo upijanje, ali ono koja uklanja osećaj zategnutosti i suve kože, već nakon prva dva korišćenja su me oduševili. Uz to, ova krema ne masti kožu nikako, pa čak ni nakon nekoliko sati nema skupljanja masnoće u uglovima nosa, na čelu, što je već podiglo na višu lestvicu kako kremu, tako i sami brend kom pripada. I ovo je definitivno krema za mešovitu kožu, možda onu koja više naginje ka masnoj, jer je suvom tipu ipak potrebna ili hranljivija krema ili korišćenje uz neki serum. Kremica je inače predviđena za umornu i kožu pod stresom, budući da sadrži malinu i žen šen, a prilično uspeva da neutrališe umor sa lica, dok pantenol dodatno hrani kožu, a svima nam je odlično poznat kao spas za kožu bilo kad i bilo gde.

Nega okoloočne regije

Jedna od bitnih stvari koje se često zanemaruju jeste nega predela oko očiju, što je posebno važno u zimskim danima. Koža kapaka, uopšte okoloočne regije je jako tanka i osetljiva, pa je tako i najpodložnija negativnim uticajima kojih je mnogo u ovim mesecima, hladan vazduh, topao vazduh, isušen vazduh u domovima, sneg… Ja već mesecima koristim i testiram jednu kremicu sa zanimljivim nazivom Eagle Look koja dolazi od brenda Natura Siberica. Međutim, sama krema je osmišljena posebno za mušku kožu lica i za ublažavanje znakova starenja koji se javljaju najpre u predelu očiju, zbog čega ću o samom proizvodu pisati u posebnom tekstu, ali ono što sam uz sve uvideo jeste da odlično hrani kožu, čini je glatkom, mekanom i negovanom, pa čak i kada su niske temperature. Uostalom, to se i očekuje od proizvoda koji dolazi iz hladne Rusije, zar ne?! Miris ove kreme je predivan i veoma osvežavajući, na šta možda utiče jedan od sastojaka, a to je divlja severna jagoda. Iako je cena ovog proizvoda nešto veća, a mililitraža manja (30ml), on traje jako dugo, baš kao i većina proizvoda ovog brenda, pa je svakako vredno uložiti svaki dinar.

Noćna nega

Čini mi se da će se ovde mnogi „razočarati“, jer očekuju možda neko epohalno otkriće, ali ja nemam ništa mnogo i drugačije da kažem i otkrijem, osim da vam kažem da pred spavanje, nakon umivanja i čišćenja lica, nanosim nešto deblji sloj „najobičnije“, „plave“ Nivea kreme. Ovo je krema koju skoro svaka kuća ima i koju koristi cela porodica. Bar je tako uvek bilo kod nas. Oduvek je koristim uveče, jer tokom dana ipak čini da mi koža sija previše od masnoće, ali mi uveče jako prija i odlično neguje kožu. Naravno, postoje periodi kada se pauzira, ali se uvek iznova i iznova vraćam dobro znanom plavom pakovanju koje neodoljivo podseća na detinjstvo. Jedna stvar me iznenadila kada je ova krema u pitanju, nekako se internetom i od pojedinih vlasnika beauty blogova proširila priča da se od ove kreme dobijaju jako ozbiljne bolesti, na šta mogu da kažem da je veoma važno da svako od nas savete o sastavima, farmaceutskoj strani priče, može da prihvata i sluša samo od stručnih i osoba sa kredibilitetom. Sve ostalo su pojedinačna mišljenja i utisci, te je jako ozbiljno i neprofesionalno pisati o stvarima koje nisu sasvim profesijom i naukom potkrepljene. Eto, kada je baš ova krema u pitanju, imam 28 godina i potrošene kilograme i kilograme Nivee za ovaj period, a i dalje mi se ništa osim lepe kože nije dogodilo!

P. S. U zimskom periodu je jako poželjno koristiti maske sa medom, pa ću vam zbog toga uskoro napisati i nekoliko recepata za domaće maskice koje imaju ovaj lekoviti sastojak kao glavni, mislim da će to sve obradovati. A do tad,

Ljubi vas Slobizza!