Prirodne maske za zimsku negu kože lica

Obećao sam da ću pokrenuti jedan omanji serijal tekstova koji se tiču maski za lice, što prirodnih, tako i svih onih kupovnih. Tekst koji je prvi, u kojem sam stavio sva svoja zapažanja o maskama za lice kada je nega u pitanju, kako se pravilno koriste, nanose, koje benefite sa sobom donose, možete pročitati na linku koji se nalazi OVDE, a prve na mom spisku jesu maske koje nastaju u kuhinji. Oduvek prednost dajem svemu onome što sami možemo da napravimo, jer ukoliko nešto jeste dobro za naš organizam kada to jedemo, onda za kožu mora biti bar duplo bolje. U narednih nekoliko pasusa, sa vama delim sve one prirodne maske koje su odlične za korišćenje u zimskom periodu, jer pružaju koži lica lep, svež izgled, dobro je hidriraju i stvaraju određen vid zaštite od hladnog vremena.

Maska od banane

Banana je odlična voćkica za hranjenje kože. Bilo kako da se koristi u smislu nege, a i ishrane, daje savršene rezultate zbog mnogobrojnih vitamina i minerala koje poseduje. Za lice se može koristiti i samo pire od banane, jer će na taj način odlično nahraniti kožu, međutim, u toku zimskih meseci, pireu banane je dobro dodati supenu kašiku mleka, sve to sjediniti dobro i ostaviti na licu da odstoji od 20 do 30 minuta. Nakon toga se maska ispira polako mlakom vodom, a za njom ostaje nežna, glatka koža na dodir, koja je veoma dobro hidrirana.

Maska od belanca

Belanac je veoma dobar za kožu, a njegova primena je višestruka. Međutim, u hladnim danima potrebno je jedno belance dobro umutiti, ne da baš postane čvrsta pena, nego nešto penastija smesa koja je i dalje koliko toliko tečna. Tako umućeno, belance se nanosi na kožu lica i ostavlja oko 30 minuta da deluje. Kako se većinom sasuši, potrebno je polako da se ispere mlakom vodom, što nekad zna da bude dugotrajan proces. Nakon ovoga, koža ostaje zategnutija, svežija izgledom, ali i zaštićena, jer belance ostavlja nevidljiv sloj zaštite koja pomaže koži da ne puca i ne peruta se dok je izložena niskim temperaturama.

Maska od kvasca

Mnogo osoba se čudi kada čuje da se kvasac nanosi na lice, a zapravo, radi se o maski koja ne postoji u kozmetičkoj industriji, niti se drugačije može tako napraviti, budući da kvasac ima toliko vitamina i minerala u sebi, da ga je teško nadmašiti. Ono što je začkoljica, jeste što najviše odgovara masnoj i koži podložnoj bubuljicama, pa ukoliko ne pripadate toj (mojoj) grupaciji, oprezno sa upotrebom svežeg kvasca, jer veoma je važno da to bude sveži, pekarski kvasac u kocki. Iako ima bezbroj recepata za pravljenje maski sa svežim kvascem, najbolja opcija prema mom iskustvu je kada se pola kocke pomeša sa malo mlake vode, tako da se napravi pasta. Maska se drži nekih 30 minuta, odnosno, dok se kvasac ne skori, te se onda polako spira mlakom vodom, a koža nakon čišćenja ostaje mekana, ali zategnuta, nežna i mat izgledom, budući da se lučenje sebuma reguliše.

Maska od kivija

Voće je veoma zdravo i poželjno je da se što više ubacuje u maske za lice, jer na taj način se svi vitamini i minerali direktno dovode u dodir sa kožom i prodiru u nju. Vitamin C je posebno dobar za negu kože, zbog čega se kivi preporučuje da se koristi jednom ili dva puta mesečno nakon 25. godine. Kivi štiti i hrani kožu, a uz to, njegova najveća prednost krije se u činjenici da je podmlađuje, zbog čega je i bitan u korišćenju kada koža počinje polako da gubi tonus i svežinu. Dovoljno je da se ugnječe dva kivija, nešto manja, ocedi suvišna tečnost i doda jedna kašičica meda. Bitno je da se sva tečnost ocedi, kako se maska ne bi slivala, te da se onda nanese na lice i drži nekih 20 minuta. Nekada zna da pecka, ali ne stvara crvenilo i iritacije, a lice posle ove maske je savršeno meko i blistavo.

Mnogo je i maski sa medom koje se koriste u zimskom periodu, tokom cele godine, ali ih ostavljam za jedan od narednih tekstova. Do tada,

Ljubi vas Slobizza!