O važnosti SPF-a: Jer rak je dobar samo na tanjiru!

Sunce nas malo zeza ovih dana, jer se krije iza oblaka, ali njegov intenzitet i uticaj na našu kožu se nije mnogo umanjio. Zbog toga, zbog činjenice da je leto, ali i mog odlaska na more, morao sam malo da pišem o zaštiti kože i organizma, jer koliko god bilo izvor života, sunce nam je prilično veliki neprijatelj poslednjih godina.

Zbog izvesne životne situacije, pre nekoliko godina sam mnogo saznao o kanceru, njegovom nastanku, shvatio sam da je sve negde neproverena informacija, jer ne dolazi ta bolest samo zbog cigara, loše ishrane, neaktivnosti, već u najvećoj meri od stresa – zato „do ur best, without of stress„, ali rak kože je ipak nešto sasvim drugačije, jer je to bolest koja napada najveći organ kod čoveka zbog nemarnosti, zbog nemarnog sunčanja i još nemarnijeg korišćenja solarijuma i neadekvatne, neproverene kozmetike.

Zašto koža crni?!

Čini se da je ovo jedno od najbitnijih, ali i pitanja na koja retko ko zna pravi odgovor. I ovde nije potrebno govoriti o definicijama i medicinskim izrazima, šta nastaje, kako dolazi do tamne boje kože, već o tome šta je pravi razlog nastanka tog željenog tamnog tena – a to je borba naše kože da nas zaštiti! Prilikom izlaganja suncu, koža stvara određenu belančevinu koja sprečava u najvećoj meri UVB zrake da prodru dublje u kožu i organizam, te se njenim stvaranjem javlja taman ten. Jednostavnije rečeno, kako bi nas zaštitila, kako bi zaštitila lepu kožu i naše zdravlje, koža poprima boju koju volimo. Nažalost, kako starimo, sve se više gubi sposobnost stvaranja te belančevine, a telo ima sve manju zaštitu.

S druge strane, sunce je jako zdravo po nas. Ono je najbolji izvor vitamina D, pozitivno utiče na određene upalne procese na koži, donosi dobro raspoloženje i više energije, ali sve to ukoliko ga nezaštićena koža apsorbuje u ranijim juatrnjim ili satima pred zalazak. Potrebno je svega 15 minuta ujutru nezaštićen izaći na sunce, bez krema sa faktorom, kako bi organizam dobio dovoljnu količinu vitamina D za taj dan. Nekoliko dana u kontinuitetu i imaćete ovog vitamina dovoljno za skoro godinu dana. Ali, šta se događa nakon 20 minuta sunčanja u satima kada je zračenje najjače?

Nastajanje opekotina

Dok se sunčamo telo stvara malopre pomenuti melanin i koža crni, ali kada je predugo izložena UVA i UVB zracima, posebno UVB, koža ne stiže da proizvede dovoljno melanina i stvaraju se opekotine. Međutim, crvenilo i opekotine na koži ne znači da je površinski sloj nastradao, već da je zračenje započelo menjanje gentske strukture, jer UVA i UVB zraci oštećuju sam DNK kože. Ovakva oštećenja dovode do bržeg boranja, što znači bržeg starenja, koža ne proizvodi dovoljno kolagena i elastina, jer se kidaju usled zračenja, a najgore od svega jeste što dolazi do nastanka prekanceroze i karcinoma kože, što je ujedno negde moja zamisao da istaknem, jer ako na samo jednu osobu ovim tekstom uspem da utičem i navedem je na čuvanje svog organizma od sunca, onda sam uspeo u svojoj misiji. I dok su UVB zraci opasniji tokom sunčanja, UVA su jači u solarijumima, pa ako vam neko kaže da tamo nema UVB zračenja, neka vam u glavi bude da je tu UVA koje stvara apsolutno iste probleme. A svako crveniloi svaka opekotina, neprospavana noć usled temperature, bolova, samo je jedan korak ka starijem izgledu, ka mogućem dobijanju užasne bolesti, a ne korak ka lepšem tenu zbog kojeg će vas svi primetiti na ulici.

Upotreba SPF-a

Doktori nam stalno pričaju o svim vidovima zaštite od sunca. Nošenje kačketa, neizlaganje suncu u periodu od 11 do 17 časova, nošenje lagane i svetle garderobe koja pokriva veći deo tela, upotreba krema sa zaštitinim faktorima… I dok većinu stvari poslušamo, još uvek je veliki broj onih koji kreme sa zaštitnim faktorom izbegavaju u želji da dobiju „jaču“ boju, a sve to još dodatno „poguraju“ mazanjem raznoraznih ulja.

Kreme sa zaštitinim faktorom ne služe da zabrane koži da pocrni, već da pomognu koži u dobijanju vremena za proizvodnju melanina koji je štiti od lošeg zračenja, zbog čega se istini za volju tamni sporijim tempom u odnosu na ono bez ikakve zaštite, ali se zato kući nakon sunčanja vraćate bez crvenila, bola, temperature, a noć može svako da provede u miru i lakom snu. Osim toga, SPF je tu da učini da koža postepeno tamni, da na što zdraviji način dobije tu boju, a na kraju ćete dobiti boju koja se ne „spira“, koja ne nestaje posle dve nedelje, kožu koja se ne ljušti usled jakih opekotina, te boju koja će čak i narednog leta biti vidljiva i malim tragovima. I ne tokom sunčanja, SPF se koristi uvek kada se izlažete suncu, nebitno da li ste na plaži, bazenu, ili idete na pijacu ili šetnju! SPF se koristi i zimi kada skijate, jer svi skijaši znaju kako lice ume bez zaštite da izgori, iako se činilo da sunce nije tako „jako“.

Veoma je važno nositi kape i šešire, jer se koža glave ne može zaštiti kremama, a i te kako joj je zaštita potrebna, budući da je ona u ovom slučaju veoma krhka i nežna, podložna opekotinama, kao i koža usana. Usne možete uvek namazati kremom za lice, jer bi trebalo da vodite računa o tome da krema za telo i krema za lice budu odvojene, ali danas se brojni balzami za usne mogu naći sa zaštitnim faktorom, pa tu nema problema. Kada je reč o visini faktora, ja lično uvek koristim 30, pa se ponekad na moru spustim na 20, sunčanje bez faktora ne dopuštam ni poslednji dan, jedino što ne obnavljam kremu nakon 18 h. Jer i tamna koža, posle 20 dana na moru, i dalje prima UVA i UVB zrake, i dalje je podložna zračenju, jer taj taman ten ne predstavlja nikakvu zaštitu, a koža opet može da izgori.

Šta raditi na plaži?

Kako ni ja, tako ni niko mlađi sa plaže ne odlazi u periodu od 11 do 17h, jer uglavnom se tek tad svi skupimo da se pokrenemo, pa u vodi budemo u periodu kada je zračenje najgore. Tu priznajem svoju grešku, najveću, ali i tada može da se zaštiti. Pre polaska iz kuće potrebno je namazati faktor, sačekati nekih 10 minuta da se pokrene njegova zaštita, te posle toga izaći. Nakon skoro svakog izlaska iz vode, budući da se kreme speru, so ih skloni, kao i sam pesak, potrebno je što češće ponavljati mazanje kože. Trudite se da van vode vreme provodite pod suncobranom, uz pokrivanje nekom maramom ili laganim materijalom, jer ćete tako dobiti dodatnu zaštitu, te svakao pijte što više vode, kako bi se organizam konstantno hidrirao. Šešir na glavu, sunčane naočare i prepustite se uživanju. Ali uvek mislite na to da taman ten i bronzana boja nisu dovoljno privlačni u odnosu na to šta se organizmu tada dešava i šta može da se dogodi.

Ovo je ujedno pretposlednji tekst ove sezone, stiže tekst o pripremi kože za sunčanje i letovanje, a onda se čitamo na prvi rođendan mog bloga. 🙂

Ljubi vas i voli vaš Slobizza!

Izvor fotografija u tekstu: www.unsplash.com