Nega brade

Nikad jednostavniji naslov, a nikad potrebnija tema, jer se vratilo vreme bradonja i popularnosti brade. Hipsterski znak, potreba da se nešto sakrije ili možda jednostavno želja da je imamo, brada je tu i zahteva negu, a to sam shvatio tek sada kada je imam. Podsetimo se da je krenula da raste početkom novembra, povodom Movember meseca i pokreta i od tada je ne sklanjam, pa sam imao dovoljno vremena da shvatim šta je potrebno za njenu negu.

U prošlosti sam napisao na desetine tekstova ove tematike, ali zapravo nikada nisam imao pravi uvid u potrebe kože koju prekriva brada, niti u potrebe same dlake, zato verujem da sada mogu lepo da otkrijem i napišem nekoliko jednostavnih saveta za njeno održavanje.

Čišćenje

Nema ovde mnogo filozofiranje. Bitno je da svakog jutra, kao i večeri, uz lice dobro umijete, odnosno operete i deo prekriven bradom. Za to postoje posebne umivalice, ali ništa ne fali ni umivalici ili proizvodu koji koristite za samo lice. Potrudite se da vrhovima jagodica nešto detaljnije prođete kroz celu bradu, kako bi se i koža lepo očistila, jer ju je na druge načine skoro nemoguće očistiti. I to je zapravo sve, sledeči korak je i završni, a to je nega. Međutim, ona se razlikuje od same dužine brade.

Nega kraće brade

Kada je kratka brada u pitanju, onda ulja definitivno ne preporučujem, ukoliko se ne radi o uljima koja su namenjena bržem i boljem rastu, jer se tada radi već o drugom cilju. Verujem da danas svaki muškarac poseduje svoju kremu za lice (ili je mazne od neke ženske osobe s kojom živi), te ujedno njom možete da pređete i bradu, a da opet vrhovima jagodica krenete ka korenu dlake, kako biste dohvatili i kožu. Nakon toga, ukoliko želite da vam brada bude mekana, ukroćena, da nemate dlake koje štrče, koristite specijalno namenjene kreme ili neki vosak. Ja sam do sada probao jedino Nord vosak za bradu i kosu, i mogu reći da služi odlično u obe svrhe. Lepo zagladi, omekša, vrlo lepo miriše, a ne masti ni najmanje. Čista 10ka! I to je sve.

Nega duže brade

Duža brada, posebno ona čija dužina je više centimetara, zahteva ozbiljniju negu nego kraća. Kremom koju koristite za lice uvek prođite prstima da koliko možete hidrirate i kožu prekrivenu dlakom, a za bradu će vam biti potrebno ulje. Danas zaista ima ogroman izbor ulja, kako jeftinijih, tako i skupljih. Ja sam zadovoljan Balea uljem za bradu, a druga do sada nisam ni probao, jer je to bilo prvo i pokazalo se dobrim. Da lep sjaj, ali ne izgleda masno, što je najvažnije, „smiri“ dlaku i da joj potrebnu glatkost, pa je mekana. Nema neki jak miris, što meni odgovara, prijatan je i nije napadan. Pored ulja koje je potrebno, dobro je proći posle umivanja i malo nekim češljićem, kako bi se dlaka dodatno zagladila. Naravno, pre samog ulja može se naneti i malo voska, jer neće nikako škoditi.

Samo oblikovanje brade je do ličnog ukusa i onoga što vašem obliku lica pristaje. Bitno je da brada uvek bude podšišana, deo duž vrata oblikovan, kao i deo duž obraza, jer u suprotnom, ma koliko brinuli o njoj i negovali je, uvek će izgledati zapušteno i loše. osim toga, posebnu pažnju bi trebalo posvetiti nezi kože prekrivene bradom, ali o tome ću već pisati u skorije vreme. Do tada, ostajte zdravi i negovani,

Slobizza