Greške u nezi koje utiču na pojavu proširenih pora

Čest problem sa kožom lica jesu proširene pore, koje i te kako umeju da stvore probleme i neželjene reakcije, na šta se devojke često žale. Međutim, proširene pore su problem svih, ne samo žena, već i muškaraca, a pokazatelj toga jeste pojava bubuljica, pojava akni i drugih problema. Što otvorenije pore, to je koža podložnija manjim i većim oboljenjima, zbog čega je potrebno pozabaviti se ovim problemom. Najveći problem zbog proširenih pora kod mene bile su upaljene bubuljice duž obraza i na čelu, na svu sreću to nije išlo dalje, jer sam počeo da se edukujem i saznao da grešim u nekim koracima nege, a evo i koji su to koraci koji su me doveli do celog haosa na licu.

Samostalno „ceđenje“ mitisera

Ni dan danas nisam neko ko u potpunosti sluša ovaj savet, ali se trudim svom snagom da se obuzdam pred ogledalom. Međutim, samostalno „ceđenje“ ovih napasti čini da koža bude samo podložnija svim nečistoćama koje dolaze do nje. Budući da se na taj način skoro većina mitisera ne izbaci u potpunosti, ostaje nešto malo što čini da se brže i više skupljaju nečistoće, a to dalje utiče na dodatno širenje pora.

Prekomerno korišćenje pilinga

Piling se koristi kako bi se sa lica uklonio sloj mrtvih ćelija, što kožu čini lepšom i nežnijom na dodir, a svakako i zdravijom. Ali, problem nastaje kada se lice često podvrgava ovom tretmanu, pa se uništava površinski sloj kože koji je i svojevrsna zaštita, što uzrokuje povećano lučenje sebuma, masniju kožu na površini, te proširenije pore. Piling je potreban jednom nedeljno, ne više, kod suve kože može i na 10 dana, te ne treba forsirati kožu lica na ovaj način.

Preskakanje nanošenja kreme

Suva, normalna ili masna koža lica, nevažno koji tip, zahteva negu u vidu nanošenja kreme za lice ujutru i uveče, ili više puta u toku dana ukoliko je potrebno. Ne samo da nestane onaj osećaj zategnutosti, da koža lica bude meka na dodir, već da bi imala kvalitetan sloj zaštite od spoljašnjih uticaja. Kada se koža ne hrani i ne štiti na ovaj način, opet dolazi do pojačanog lučenja sebuma, što širi pore kao i u prethodnom slučaju. Osim toga, sve nečistoće, prašina, „lepe“ se za kremu i ne odlaze dalje u kožu, što pokazuje da je njeno korišćenje obavezno.

Unošenje šećera

Iako nije nešto što je u potpunosti naučno dokazano, često sami verovatno primetite da kad jedete slatkiše u većoj meri tako dolaze i bubuljice i mitiseri, a nekome čak i akne. Meni se dešava da se pojavljuju upaljene bubuljice više nego inače, što je izazvano opet pojačanim lučenjem masnoće, što širi pore, koje dalje dopuštaju nastanak još većeg broja bubuljica. Zato, umerenost u čokoladama i tortama (nemam savet kako!)

Nepravilno umivanje

Topla voda širi pore, zbog čega je odlično nakon tuširanja stavljati maske za lice, raditi piling, jer se koža savršeno očisti. Međutim, kožu lica je ipak potrebno umivati mlakom vodom, ne vrelom, te na kraju obavezno isprskati kožu hladnom  vodom, kako bi se pre otvorene pore zatvorile i tako sprečile ulazak nečistoća dublje u kožu, kao i proširivanje pora.

Verovatno ima mnogo faktora koji utiču na nastajanje proširenih pora, ali ovo je ono što mogu da izdvojim kao nešto što najviše do toga dovodi, a šta već godinama izbegavam kako bi mi koža lica bila zdrava. Naravno, izbegavam sve, osim ovog šećera, to se razume, zar ne?! Čitamo se uskoro,

Ljubi vas Slobizza!

Izvor fotografija: www.unspalsh.com