Nedeljni rituali koji čine da ponedeljak osvane lepši

Reci mi odmah, da li ti je draže nedeljno popodne ili ponedeljak?! Rekao bih da se ova dva prepliću kod većine, jer nedelja uveče kao da sa sobom nosi jednu dozu potištenosti, anksioznisoti, a ponedeljak se po navici ne voli. Međutim, pre nekoliko dana pročitah jako lepu stvar, a to je: „Nije loš ponedeljak, već mrziš posao kojim se baviš!“ i u tome možda najviše ima istine. No, nažalost, nismo danas u poziciji gde se posao tako lako menja, traži novi, ne otvaraju se putevi na sve strane, pa da se ovakva činjenica može promeniti, zato je potrebno izvući iz svega maksimum.

Jedna od stvari koja je meni oduvek pomagala jeste da ako mogu deo posla da uradim tokom nedelje, onda ću to i uraditi, jer mi je nedelja uvek bila lakša i produktivnija. Često sada nedelju učinim sasvim radnom, a ponedeljak ostavim da bude neradan dan čime nekako ulepšam sebi celu nedelju, pa to može da bude savet kako da prebrodiš loš osećaj, ako si tako u mogućnosti da rasporediš svoje obaveze. A pored toga, postoje i određene stvari koje će te pripremiti za ponedeljak u smislu toga da se osećaš lepše, opuštenije i spremnije za bilo šta što donose i on i cela nedelja koja je pred tobom. Nazivam ih malim, nedeljnim ritualima, a sada ih delim sa tobom.

Mini spa kod kuće

Deluje kao izlizana fora, ali ugađanje sebi na više načina čini da se mozak odmori, opusti, zaboravi na neke probleme, obaveze… Nije potrebno da imaš đakuzi, savršenu kadu i šarene bombe za penušavu kupku, već da sebi posvetiš vremena za negu i kupanje više nego bilo koji dan u nedelji. Bitna stavka jeste da ovo ne shvataš kao većina, NEDELJNO SREĐIVANJE ZBOG POSLA, već jedino i isključivo ZBOG SEBE!

U mom slučaju to znači potrošen ceo bojler tople vode, nakon čega dođe sređivanje kandži i zanoktica (kukanje što ih se nikada neću rešiti), stavljanje neke maske na lice, jer koža mora da se nahrani i oporavi od smoga i nikakvog vremena koje vlada napolju, sedenje u bade mantilu i ispijanje kafe. Kafa kod mene ide uz sve, pa i onda kad drugi biraju toplu čokoladu, čaj ili ne znam šta sve, ja ću ipak izabrati domaću, crnu, jaku, kafu. 😀

Planiranje obaveza

Neko sam ko je mnogo propatio zbog činjenice da sam kampanjac, ajoooj, da ste me samo videli tokom studija, kakav sam bio degen koji je dobijao aritmije jer ne može sve da stigne… Danas se trudim da to što više izmenim, na tom putu menjanja sam još uvek, zabrljam često, ali umem nedeljom da posložim stvari u svojoj glavi, da kažem sebi šta imam od obaveza, kad koju treba završiti, kako ne bi kasnije bolela glava. Ne mora ovde da znači striktno pisanje plana, to-do liste, već slaganje svega u glavi i određivanje kad će šta da se završi, a da ne ostane neurađeno zbog neke kafe, šetnje ili bilo čega drugog, jer onda definitivno sve presedne.

Čitanje, gledanje TV-a, YouTube-a…

Moja preporuka, ono šta ja pokušavam da što češće radim, posebno uveče, jeste čitanje. Čitanjem se prebacujemo u neki drugi svet, sklanjamo od svakodnevnice, ali i u večernjim satima opuštamo, pa pozitivno utiče na spavanje i kvalitet sna. S druge strane, televizija i internet su izbor većine, podrazumeva se. Samo treba obratiti pažnju na sam sadržaj, birati neke serije, emisije, klipove, koji su zabavni, koji deluju vedro i podstiču na neko lepo razmišljanje. Sve ostalo utiče na kvalitet sna, postojanje nekog stanja grča, što dodatno čini da početak radne nedelje bude loš.

Ovde ću ubrojati jedno apsolutno NE koje se odnosi na čitanje vesti, crne hronike i sličnih izveštaja. Otkada ne znam šta se dešava u zemlji, regionu i svetu, živim 30% bolje.

Maštanje za sve pare!

Nisam od onih koji dele ljude samo na dobre i loše, već i na one koji maštaju i one koji žive u nemaštini. Skoro, kroz jedan razgovor, čuo sam kako osoba ne zna baš neke svoje želje, kao da sad nema neku posebnu želju, njih više, sasvim nebitno, jednostavno odsustvuju. Meni su želje jedan važan smisao života, jer pokreću moj mozak, pokreću mene na akciju, na razmišljanja… A mašta je tu da ih ukrasi i ulepša. Maštom zaista obiđem svet, kosmos, budućnost, često prošlost i sa tih putovanja se vratim boljeg raspoloženja, vedriji, nasmejaniji, jer idem daleko kao tome što želim, a kada vidim šta me čeka, onda često od ponedeljka odmah krenem ka tome.

I da, kada krećeš u nešto novo, ponedeljak nije rezervisan samo za početke, već za nastavke, prekide… Sve počni od trenutka kada osećaš da je baš tad vreme, a onda ćeš i ponedeljak drugačije posmatrati, kao i nedelju veče. Uživaj u svojim malim ritualima, jer su to sitnice koje život čine lepšim! Lav ju,

Slobizza

Izvor fotografija: www.unsplash.com