Moja lista najomiljenijih prazničnih filmova

Vreme praznika, novogodišnje euforije, priprema za Božić, uvek me podsećala na kuću, porodicu, divne prijatelje, ali i sve one vesele praznične pesme i praznične filmove koje iznova i iznova, već decenijama neke od njih, gledam sa istim žarom. Ne znam do čega je sigurno, ali ta čarolija koju nose u sebi, čine da vreme provedeno gledajući ih, iako ih znam napamet, utiče na moju smirenost, jedan veoma lep osećaj i potpuno uživanje. Ima dosta prazničnih filmova koje gledam svakog decembra i početkom januara i za to uvek nađem vremena, ma šta god se dešavalo u ovom periodu. Poseban je doživljaj kada je kuća okićena, a kako planiram to da uradim ovih dana, ova lista će mi pomoći da ih redom odgledam u narednom periodu.

Sam u kući (Home alone)

Ne znam za koji deo da se odlučim, iskreno ne znam. Svaki od njih ima nešto lepo, nešto što me nasmeje do suza, veoma zabavi, te učini da uživam gledajući ih. Svi smo negde porasli uz nastavke ovog filma, uz Kevina koji je rastao sa nama, te je definitivno jedan od filmova koji ne puštaju da odrastem. Zato sam ja za maraton, deo po deo, pa do kraja, može?

Sve što želim za Božić (All I want for Christmas)

Deca u božićnim filmovima su nezaobilazna, kao i savršene filmske dekoracije koje me uvek inspirišu kako bi kićenje moglo da se unapredi. Međutim, priča o bratu i sestri koji pokušavaju da spoje roditelje makar da zajedno proslave ovaj praznik, njihovi problemi i trud, te na kraju magična pomoć Deda Mraza, jeste ona koja me i dan danas, kao odraslog čoveka, vrati na ono najvažnije. Božić je ništa bez porodice i bliskih ljudi.

Odmor (The Holiday)

Različito se provodi ovaj film kod nas, ali najčešće kao „Odmor“. Dovoljno je ukucati naziv na engleskom i izaći će vam jedna veoma lepa i simpatična ljubavna priča. Kameron Dijaz i Kejt Vinslet beže iz svojih kuća i gradova, putem interneta se dogovaraju da zamene svoje kuće na nekoliko dana, što dovodi do pokretanja zanimljivih zapleta i naravno javljanja velikih ljubavi. Šta je Nova godina ili Božić bez jedne lepe ljubavne priče na filmu?! Ako neko postoji da nije pogledao ovaj film, onda odmah to uradite.

Gospođa Čudo (Mrs. Miracle)

Gospođa Čudo, je u filmu zaista to, iako je većini ili bar meni, dosta poznatija kao Rejmondova mama (jer svi vole Rejmonda xD). Zaključujemo da negde mnogo više u ovom periodu volim dečije filmove, ali to je samo zato što oni pojačavaju svu prazničnu atmosferu i euforiju koju kao odrasli gubimo, a oni me vrate u detinjstvo i vreme kada je bilo jedino bitno da jelka bude što svetlucavija i šarenija. A, da, i gospođa Čudo će tako doći kao dadilja jednim blizancima da ih nauči mnogo čemu, a posebno nekim porodičnim vrednostima.

Dok si spavao (While you were sleeping)

Nijedan decembar ne može da mi prođe bez bar jedne komedije sa Sandrom Bulok. Njena prirodna nespretnost i zaglavljivanje u različitim situacijama, od filma do filma, uvek me nasmeju do suza. Baš kao i situacija u filmu Dok si spavao kada nije uspela da objasni da nije verenica čoveka koji je u komi, kojeg je spasila, u kojeg je zaljubljena, a koji ne zna ni da ona postoji. Zanimljivo, a? Dobiće sve zanimljiv zaplet i još zanimljiviji rasplet. Ali u svemu je najbolja njena gluma, koji inače pokazuje savšreno u svakom filmu.

Umri muški (Die hard)

Iako ima dosta nastavaka nakon prvog filma, meni je baš ovaj prvi deo ostao najdraži. Tako mi je često kada su nastavci u pitanju. Međutim, volim sve da ih pogledam, ali ipak Brus Vilis koji spašava Božić i ipak uspeva da ga provede sa svojom porodicom, pored celog haosa sa teroristima, ostavlja najjači utisak na mene i danas. Iako ne božićni i praznični film, jedan je od onih čiju reprizu ni po 176. put nikako ne propuštam.

Lepotica i Zver (Beauty and the Beast)

Kakvi su to praznični dani bez Diznijevih ostvarenja?! Mojoj sreći nije bilo kraja kada su počeli da se rade u veoma kvalitetnoj produkciji, od Grdane, preko Pepeljuge, pa sve do Lepotice i Zveri, a naredna godina nam donosi još uzbudljivije naslove. Zato, sada biram Lepoticu i Zver, možda najviše zbog osećaja da je najbolje ekranizovana bajka do sada, ali ni sa jednom drugom se ne može pogrešiti.

Seks i grad (Sex and the city)

Neka moj izbor bude prvi deo filma Seks i grad, iako sam više fan serije, nego obadva filma koja su nam data nakon završene serije. Međutim, priča da je moguć i treći nastavak, tera me i ove godine da pogledam prethodne, ali ću tu uvrstiti i maraton serije, bar jednu sezonu. Volite li vi da pogledate ove četiri devojke u ovim danima?

Podelite sa mnom svoju listu prazničnih filmova i to da li je uopšte imate ili sam samo ja frik. Odoh ja sad nešto od ovoga da pogledam, ima dosta filmskog maratona, iako spisak nije dug. Uživajte u ovim svetlucavim, euforičnim danima,

Ljubi vas Slobizza!