Da li saveti trenera za lični razvoj pomažu ili su varka?

Godinama slušamo o postojanju i radu life coach osoba, odnosno, trenera za lični razvoj o kojima sam čak i sam, ne znajući tačno kako i na koji način se bave svojim poslom, pisao kao o nečemu pozitivnom za život svakog od nas, jer jednostavno moj posao jeste bio pisanje o brojnim temama koje masu interesuju. Greška u svemu jeste što nikada nisam isprobao ili bolje poslušao šta to imaju da kažu. Poslednjih nekoliko meseci ipak sam se oprobao u nekim zadacima koje često pominju kroz svoja obraćanja, u nekim izazovima, pa sam zapravo tek sada stekao utisak o tome da li prodaju „maglu“ ili zaista pomažu nekome da svoj život unapredi i obogati na brojnim poljima.

Sećam se kada sam upoznao Natašu Vukoje prilikom jednog intervjua, koja nije trener za lični razvoj, ali kroz svoj rad svakako podstiče da se razvoj događa, pomislio sam kako je lako sa takvom energijom, osmehom, stavom o životu biti nečiji trener i nekome pomoći, jer je ona jedna od onih osoba koje prenose dobar vibe. Nažalost, tadašnje moje godine nisu dozvolile da se zapitam kako je ona sama došla do posedovanja takve energije i do tog širokog osmeha na licu. A onda sam u prethodnih godinu do dve, sličnu energiju, koja osetno dopire i preko ekrana, prepoznao i kod Stele Karl Ćosić (znamo je svi, Tamarina mama :D), ali sada sam se zapitao šta je to što su one učinile da budu vidno pune pozitivne energije, da se dobro osećaju same sa sobom, a da im to sve omogući da kroz rad pomognu drugima. I da li uopšte pomognu? Istražujući, poslednjih nekoliko meseci sam radio jedan izazov koji su Tamara i njena mama započele pre već više od 6 meseci, pod nazivom #IdemoNaSledećiNivo, malo pogledao o čemu to priča Mel Robins, jer mi je bivša koleginica (Jo, prepoznaćeš se) često ispirala mozak njenim pričama 😀 i pročačkao još po koju stvar koje se često nalaze kod većine trenera ove vrste. Mislim da svako od nas donosi donekle različit zaključak kad sve sagleda i isproba na svojoj koži, a evo i nekog mog.

Trener za lični razvoj prodaje „maglu“, odnosno, ne uspeva da mnogo učini za nekoga ko je na takav put krenuo jer je to jednostavno popularno i trendi. To je baš kao kada učestvujemo u blesavim insta izazovima nekog brenda, osobe, zanimljivo, nekad lepo, nekad zamorno, ali za nas nema nikakvih rezultata na kraju. Međutim, njihova priča, ako je primenimo na sebi, jer osetimo da nam fali podstrek i nova energija, kao što sam ja pojedine stvari primenio, mogu da učine mnogo toga, a najpre da se osećamo bolje, dišemo rasterećenije, prepoznamo prioritete i na taj način lepše i lakše živimo život. Ne mogu da kažem da oduvek slušam i pratim neke stvari, iako sam pokušavao mnogo toga, ali sam dolazio do činjenice da sam se na kraju previše fokusirao na govor nekog life coach-a i dani i nedelje su odlazile tako skroz bezveze, pa bih na kraju sve batalio. Sada sam po prvi put rešio da istražim, pogledam o čemu se radi, te da pokušam da usvojim stvari koje mi se dopadaju i za koje mislim da bi uspele da mi pomognu, a nakon nekoliko meseci praćenja, pauza, rada i nerada, mogu da kažem iskreno i glasno da zaista pomažu.

Nekoliko stvari sam zaista naučio radeći i čitajući, a onda ih primenjujući na sebe i svoj život, posebno sam ih trenirao u periodu karantina i o svemu tome pišem za koji dan kroz novi blog post.

Čitamo se vrlo brzo, do tada mi ostanite zdravi i lepi,

Slobizza

Izvori fotografija: www.unsplash.com