Kako izgleda najstarija krema na svetu?

Uvek me je zanimala istorija, ali ne samo ono što nam se kroz brojne knjige predstavlja, već istorija svakodnevnice nekih ljudi koji su u određenim razdobljima živeli i stvarali. Tako me je pre nekoliko dana ta radoznalost odvukla, a gde drugo nego na Google kako bih pronašao nešto o antičkoj kozmetici. I ono što svi znamo jeste da se magareće mleko koristilo kod najbogatijih, da je Kleopatra uživala kupajući se u njemu, a onda sam naišao na nekoliko tekstova o pronalaska najstarije kreme na svetu.

Ne tako davno, 2003. godine, baveći se arheološkim istraživanjem rimskog hrama na obali Temze u Velikoj Britaniji, arheolozi su pronašli nešto što im nije ni bilo na pameti, a to je kanister sa kozmetičkom kremom. U limenoj posudici nalazi se ostatak kreme na kojem se uz to nalaze i otisci prstiju osobe koja ju je koristila, što je doprinelo većem doživljaju, jer se na taj način došlo neposredno u dodir sa nekom osobom koja ju je koristila pre 2000 godina. Da, verovali ili ne, krema je stara čitavih 2000 godina i pored tolike starosti ona je opstala pod zemljom.

Ono što je odmah usledilo jeste ispitivanje same kreme koja je na prvi pogled najviše podsećala sve na neku mast, što se ispitivanjem i ispostavilo skoro tačnim, jer krema sadrži životinjsku mast, a prema sastavu najverovatnije se radi o goveđoj ili ovčijoj. Iako su mnogi prvo pomislili da će se većinski naći u njoj magareće mleko, ovo jeste bilo otkriće koje je iznenadilo. Uz mast, u kremi se nalazi i skrob, a pored skroba i kasiterit sa hemijskom formulom SnO2. Tragovi kasiterita, odnosno kalaj dioksida, zapravo i objašnjavaju zašto limena posudica nije korozirala, budući da se kalajem od praistorije premazuju metalne posude kako ne bi zarđale.

Nakon pronalaska i ispitivanja, tim koji je radio na ovom slučaju, rekonstukcijom procesa je napravio istu kremu, nakon čega su došli do zaključka da je jako prijatna za kožu, čini je glatkom i mekanom, a i pored masnoće koju daje, ona brzo upija i ostavlja nešto praškasti osećaj na njoj baš zbog prisustva skroba. A neverovatna činjenica jeste to da se za ovu namenu skrob i danas koristi u kozmetičkoj industriji.

Toliko od Slobizze istraživača za danas, ako imate kakvih ideja za dalje, šta pronaći, slobodno šaljite.

Ljubim vas!

Izvor fotografije: www.reneeyancy.com