Zašto su maske za lice odličan „saveznik“ u zimskom periodu?

Razmišljao sam ovih dana malo o tome kako se ponaša koža tokom zimskog perioda i evidentno je da postoje brojne razlike kada malo bolje sagledam njeno „ponašanje“ kroz godišnja doba. Te razlike ujedno povlače za sobom i korišćenje različitih beauty proizvoda tokom različitih godišnjih doba, odnosno, korišćenje preparative širokog spektra. Sve to me je navelo da razmislim šta je to onda šta najviše pomaže koži lica da prebrodi sve probleme u hladnim danima, kao regiji koja je najizloženija u najpodložnija svim štetnim uticajima, a odgovor je definitivno da su maske te koje imaju najveći učinak. Naravno, svakodnevna lična higijena i briga o koži ne može da se nadomesti nikakvom maskom za lice, ali su one tu da pripomognu koži, da je osveže, učine da postane i ostane zdrava i blistava.

Maske za lice neodvojiv su zapravo deo beauty rutine svake osobe ne od skoro, već od vremena kada je čovek postao civilizovano biće. U vremenu kada nisu postojali sapuni i pene za umivanje, kada nisu postojali tonici i micelarne vode, kao ni kreme i serumi, maske za lice su bile glavno sredstvo za ulepšavanje kože i njeno održavanje. Od tada, pa sve do naših dana, popularnost prirodnih maski, kako ih često nazivam „kuhinjskih bućkuriša“, nije prestala, a svakako tu su i sve one maske koje imamo kod kozmetičkih brendova.

Na prvom mestu, maske su odlične za dubinsko čićenje lica, držeći je neko vreme na licu, svi sastojci dubinski prodiru u kožu, čime je čiste, a uz to i dubinski hrane, pa njen oporavak ne kreće spolja, već iznutra, što je daleko važnije. Maske za lice su uglavnom takve da savršeno hidriraju kožu, a bez obzira na tip kože koji se tretira, hidratacija je najvažnija stavka, najvažniji korak ka čistom i blistavom tenu i ka zdravoj koži. Naravno, potrebno ih je upotrebljavati uvek, bez obzira na godišnje doba, međutim, tokom ekstremnih temperatura, nebitno da li je to leto ili zima, koža se bori da održi balans, zbog čega joj je potrebna upravo ovakva pomoć, koju ništa bolje ne može da pruži, što potvrđuju i razni kozmetički tretmani koji se ne mogu ni zamisliti bez korišćenja bar jedne maske, a često ih je više.

Priprema kože za masku

Postoji nekoliko uslova koji se moraju ispoštovati, kako bi jedna maska dala potpun efekat. Najpre, ona ne sme imati nikakve toksine u sebi, niti sme izazivati alergijske reakcije, ali to se uglavnom sve reši pažljivim čitanjem ili stavljanjem sastojaka, te pažljivim odabirom maske koja odgovara tipu lica na koje se stavlja. Nakon toga, potrebno je kožu pripremiti. Sama priprema ide u dva osnovna koraka, prvo jeste umivanje lica, a onda i piling, kako bi se pore što više otvorile. Najbolje je maske stavljati zapravo nakon tuširanja, ili se pre stavljanja napariti na neki biljni čaj (npr. kamilicu), što će u potpunosti otvoriti pore i omogućiti da maska deluje dubinski.

Maske za lice se uglavnom drže od 20 do 30 minuta, ukoliko se radi o maskama domaće radinosti, osim ako to nije drugačije naznačeno, te uglavnom nekih 15 minuta kada se radi o maskama koje dolaze od nekog kozmetičkog brenda. Veoma je važno masku lagano ukloniti sa lica, hladnom ili mlakom vodom, ukoliko maska nije masna onda hladnom, ukoliko jeste onda mlakom vodom. Nakon toga se koža očisti tonikom, te namaže hidratantnom kremom, a često se prvi rezultati vide odmah nakon umivanja. Važno je napomenuti i da maske za lice nisu ni kreme, ni umivalice, pa se ne koriste svakodnevno. Moj savet, na osnovu ličnog iskustva, jeste da se u zimskom periodu njihovo korišćenje poveća na najviše dva puta nedeljno, dok je u letnjem periodu jednom u nedelju dana sasvim dovoljno.

S obzirom na to da smatram da maske jesu čudotvorne za kožu lica, kroz naredna dva ili tri teksta na blogu, podeliću sa vama kakve to maske najviše volim, ali i svoje omiljene recepte za prirodne maske, koje nastaju od dobro poznatih sastojaka, kao i iskustva sa maskama koje se nalaze na policama drogerija koje su nam dostupne. Do tada slobodno javljajte da li se oslanjate na njih u toku ovih hladnih dana i da li više volite one koje kupite ili one koje sami napravite.

Ljubi vas Slobizza!

Naslovna fotografija: www.unsplash.com