Razlike između tonika i micelarne vode

Ćao svima,

Nije me bilo sa beauty tekstovima, ali evo, ispravljam se. I mislim da imam zaista dobru temu za pisanje. Pre nekoliko dana sam ispod jednog Instagram posta pročitao komentar kako je micelarna voda odlična i jedina potrebna u borbi protiv akni. A onda sam se setio i svojih prvih studentskih dana, kada sam napravio ozbiljnu havariju na licu koristeći tonik koji nije bio namenjen mom tipu kože, misleći da ću tako da postignem dobar efekat. Sve to me je navelo da napišem nekoliko redova o tome šta sam kroz godine naučio o ova dva proizvoda, koje su to glavne razlike među njima, ali i kada je šta potrebno koristiti i na koji način.

Tonik 

Krenuću od tonika, samo iz razloga što je to proizvod koji dug niz godina postoji kod najrazličitijih brendova. Prva i osnovna stvar kod tonika jeste to da se oni međusobno razlikuju po tipu kože kojem su namenjeni. Uglavnom su tu oni za suvu i osetljivu kožu i oni za normalnu ka kombinovanoj, dok pojedini brendovi izbacuju i tonike za svaki tip kože posebno. I ovde obratite najveću pažnju, tonik mora, ali zaista mora da se odabere tačno prema tipu kože koji imate, jedino tako neće napraviti nikakav loš efekat.

Iz zablude da ću sitne bubuljice, masnu T zonu, ukloniti koristeći jak tonik za ekstremno masnu kožu, napravio sam u jednom trenutku takvu situaciju da sam bio na granici da imam hronične akne na licu, što odlično govori o pogrešnoj proceni kod odabira. Još jedna stvar je važna, a to je da većina brendova u tonike za masnu i kombinovanu kožu ubacuje alkohol, pa vodite računa o tome da li želite da ga nanosite na kožu, budući da je isušuje. Jer, iako masna, koža lica ma kakvog tipa bila zahteva konstantnu i bogatu HIDRATACIJU da bi uspela da se izbori sa svakim problemom koji ima ili koji nastaje.

Nega lica ide u tri pravca, a to su čišćenje – umivanje, toniranje – dodatno čišćenje i hidratacija – upotreba kreme. To znači da je upotreba tonika drugi i nezaobilazni korak u nezi lica, nebitno da li se radi o muškoj ili ženskoj koži. Tonik uspeva da ukloni sve one nečistoće koje nakon umivanja ipak ostaju, a koje se talože tokom celog dana u pore i koje je neophodno ukloniti sasvim. Osim toga, tonik dubinski čisti kožu, pa time omogućava kremama da dublje prodru kroz pore, što znači da hidratacija nije samo površna, već prolazi kroz nekoliko slojeva. Zbog ove dve činjenice, čišćenje lica tonikom je nezaobilazni, ili bi to trebalo da bude, korak u svakodnevnoj nezi.

Kada ne znate kako da odaberete pravi tonik za sebe, pogledajte više proizvođača, više brendova, pročitajte pažljivo sastav, ali se najpre vodite time da odaberete onaj koji je namenjen vašem tipu kože. Uz to, većini odgovara tonik koji je za osetljivu kožu, iako to možda nečija koža lica nije, ali takvi tonici i hidriraju lice, što je samo bonus koji ništa ne košta. I, što se mene tiče, uvek je dobro odabrati tonike na prirodnoj bazi, koji su organski, te izbeći sav alkohol, parabene i ostale štetne supstance.

Micelarna voda

Pre nekoliko godina, budući da su još uvek mlad proizvod u beauty svetu, micelarne vode su svojom pojavom napravile haos, sećam se da su u raznoraznim magazinima bili tekstovi koji su govorili o čarobnom proizvodu koji koriste glumice, svetske zvezde, top modeli… Nakon cele te priče, posle isprobavanja prve, reakcija je bila – al’ lažuuu bre! Nisam bio daleko od istine, ali nisam ni bio sasvim u pravu, jer istina je negde između.

Micelarna voda je najpre voda, baš kao i tonik, međutim, tonici imaju razne dodatke, dok micelarna voda uglavnom nema, te predstavlja nus pojavu, ako tako mogu reći, koja nastaje prilikom pravljenja eteričnih ulja. Barem je to njen osnovni način nastajanja, koliko sam do sada uspeo da otkrijem.

Micelarne vode su uglavnom blage, te su namenjene svakom tipu kože, bez razlike. Koriste se za dodatno čišćenje kože, pa bi se u onom procesu nege kože lica mogla ubaciti između prvog i drugog koraka, odnosno, nakon umivanja, a pre čišćenja tonikom. Micelarna voda se ne ispira, zbog čega odlično utiče na hidrataciju, budući da je blaga, fino čisti, vlaži kožu i time je čini lepšom. Iako je tu većinom za uklanjanje viška šminke kod devojaka, ukoliko nemate problematično lice, lice sklono aknama, upalnim procesima, možete je slobodno koristiti umesto tonika, kao što to ja radim, na primer. Tonike koristim samo u situacijama kada vidim da se nešto ozbiljnije dešava na licu, a da kucnem u drvo, već duže vreme toga nema. S toga, micelarnu vodu možete koristiti kao dodatni način da očistite kožu, kao zamenu toniku kada imate čisto i lice bez ozbiljnijih problema, ali nikako je ne smete uzimati u obzir kao glavni proizvod u borbi protiv akni, nekih ozbiljnijih problema sa kožom, za koje je potrebno obratiti se stručnim licima, a najpre dermatolozima, pa tek onda kozmetikologu i kozmetičaru.

Nadam se da će nekome od vas biti od pomoći ovakav tekst, pa ukoliko budete želeli da saznate još nešto na ovu ili temu koja je slična, da uporedimo neke proizvode, da ih „suprotstavimo“ jedan drugom, slobodno pišite.

Do sledećeg čitanja,

Ljubi vas Slobizza!

Izvor fotografija: www.unsplash.com