Promene u nezi kože tokom proleća

Ako već nisam dovoljno puta rekao, onda da ponovim, srećno prolećeee! 🙂

Zaista volim proleće, ono mi je najomiljenije, jer niti je hladno, a nije ni pretoplo, baš taman. Međutim, proleće donosi sa sobom brojne promene, kod nekih hiperaktivnost, kod nekih (čitajte mene) malo umora i anksioznosti, ali opet, kada ugledam nebo i svetlost Sunca sve me nekako prođe. Ujedno dolaze i mnoge promene, pa osim izlaženja iz čizama i zimskih jakni, potrebno je poslušati potrebe kože koje se u velikoj meri menjaju promenom svakog godišnjeg doba. Zbog toga i evo jednog uvodnog, prolećnog teksta, koji bi trebalo da nas podseti šta se to sve menja kada su potrebe kože u pitanju.

Čišćenje kože lica

Kada je u pitanju čišćenje, ono zaista, bar kod mene, ostaje sasvim isto tokom cele godine. Umivanje nekom umivalicom koja mi odgovara u određenom trenutku, a onda čišćenje tonikom ili micelarnom vodom. U toplijim danima praktikujem više tonike, nego micelarnu vodu, jer imam osećaj da mi bolje i lepše uklone nečistoće i masnoću koja se skuplja u toplijim danima.

Piling

U prolećnim danima koža zahteva nešto blaže, lakše proizvode, pa tako ni piling nije dobro raditi često. Ukoliko je tokom zime potreba kože diktirala tempo na nekih 4 do 5 dana, sada slobodno piling koristite jednom nedeljno. To je sasvim dovoljno da se ukloni sloj izumrlih ćelija sa površine kože lica. Ja uvek biram neke blaže varijante, ali to opet svako mora da odabere shodno tipu i stanju svoje kože. Uskoro ću pisati o pilingu koji je zaista odličan i koji me je oduševio svojom negom.

Hidratacija serumom

Kao i uvek, hidratacija je na prvom mestu, ako želimo da imamo lepu i zdravu kožu. Naravno, prethodni koraci se ne smeju preskakati, ali sve to bez kvalitetne hidratacije ništa ne znači. U zimskim danima koža „trpi“ brojne proizvode koji su puni hemisjkih elemenata, jer je potrebno mnogo toga da bi bila nahranjena, a sada već sve svodimo na neki minimum. Iz azijskog sveta nege kao dodatni korak nam je došao serum, kao proizvod koji se nanosi pre same kreme. Ovo nije preko potrebni korak, ali svakako pomaže da se koža lakše neguje i hidrira, a serum je odlična stvar jer se ne oseća na kožu, jer su često na vodenoj bazi i sa malo dodataka u sebi.

Promena kreme za lice

Jedna od najvećih promena jeste ona koja se tiče kreme za lice koju koristim, što je u stvari najveća promena kod svih. Koža lica zimi zahteva „teže“, masnije kreme, nebitno da li se radi o suvom, normalnom ili masnom tipu kože. Međutim, topliji dani zahtevaju da krema bude laganije teksture, takva da dovoljno hidrira i štiti kožu, a opet da ne masti lice i da se od sunčevih zrakova ne topi i sliva niz kožu.

Upotreba zaštitnog faktora

Dermatolozi, kozmetolozi, lekari, uvek navode da je SPF potreban licu tokom cele godine. Međutim, ja izbegavam da ga koristim tokom zime, ne znam zbog čega, valjda mi je to nešto što pripada letu i neću da ga mešam sa zimom i snegom. 😀 Međutim, svaki topliji dan, posebno kada je sasvim vedro, a izlazim iz kuće, koristim kreme koje imaju zaštitni faktor 15. Smatram da veća zaštita trenutno nije potrebna, a i brojni, savesni farmaceuti, kažu da su svi faktori koji prelaze brojku 30 u stvari kozmetološka farsa. Da li je istina ne znam, ali znam da mi u ovom trenutku više od 15 nije potrebno, jer i na moru koristim 30 i nikada ne izgorim. 🙂

Bilo mi je važno da se nekako podsetimo ove kratke liste promena i potrebe kože lica, jer sada već na scenu stupa pisanje o prolećnim favoritima iz beauty sveta, o prolećnoj nezi, te svemu onome što nam ovo lepo vreme donosi. 🙂 Čitamo se za koji dan, a do tada,

Ljubi vas Slobizza!

Izvor fotografija: www.unsplash.com