Najčešće greške kod nege kose + 3 saveta za njen dobar izgled

Red je da se malo vratim u beauty  svet koji polako počinjem da stvaram! Nakon priče o koži lica, poželeo sam da kroz svoje iskustvo ukažem na neke najčešće greške kod nege kose, a za kraj ću otkriti tri malene tajne o tome kako uspevam da svoju kosu vratim „iz mrtvih“. Kada sam rekao da će u tekstovima imati za svakoga nešto, baš o ovome sam mislio, jer je ovo definitivno jedan od onih unisex  postova, radilo se o kosi muškarca ili kosi žene, potrebno je da uvek bude negovana i manje – više stilizovana! Kroz dug niz godina brige o kosi, a nekada mi je bila i jako duga, isprobavao sam sve i svašta, pokušavao na hiljadu načina da je učinim lepšom i kvalitetnijom, zbog čega u ovom momentu i mogu da otkrijem bar nekoliko stvari kod kojih mnogi greše, misleći da nije toliko važno, a zapravo se samo čini da kosa gubi sjaj, lepotu i jedino šta dobije jeste epitet „slama“… Pitaš se kakve su to greške? Aj onda da krenemo polako.

 

Pranje kose vrelom vodom

Ovde se mnogo osoba prilično iznenadi, jer nekako ne deluje na prvi pogled da je moguće vrelom vodom naškoditi kosi. Međutim, vruća voda negativno utiče na skalp, odnosno kožu glave, te svojom velikom temperaturom čini da se sebum sve jače luči, što kosu brzo učini masnom. Osim toga, koža se na taj način polako uništava i postaje dehidrirana, a masno teme čini samo da ta dehidriranost bude zamaskirana. Znači, sto stepeni – NO, NO!

Neredovno korišćenje balzama

Balzam je u suštini jedno pomagalo uz koje se kosa lakše raščešlja, te time olakša ceo proces stilizovanja. Međutim, bez balzama se ne ostavi samo više vremena za stilizovanje kose, već i svaka iskidana dlaka četkom postaje „otpad“ na glavi, tako nasilno pokidana ne nastavlja da raste, već jednostavno postaje zakržljala. A tako nešto mislim da niko od nas ne voli.

Konstantno vezivanje

Da, razumem da neko baš voli rep, jer bio sam ja nekada u „tim vodama“, ali… Danas i te kako postoji veliki broj muškaraca koji imaju dugu ili dužu kosu, man bun je sezonama jedna od najpopularnijih frizura, ali ispod tih repića i punđica se dešava zločin nad svom kosom, jer gumice u velikoj meri kidaju dlaku po dlaku, nakon čega se stvara slameni šešir na glavi, a ne nešto što bih nazvao frizurom. Slobodno odloži gumicu, koristi je kada za to postoji stvarna potreba.

Neredovno šišanje

Iako ne u ovom trenutku na prvom mestu, neredovno šišanje je jedan od najgorih zločina nad kosom. Kosa što se više šiša, kada se redovno otklanjaju oštećeni krajevi, to je lepša i kvalitetnija, a osim toga sve brže raste, jer je nikakva oštećenja ne usporavaju. Zato svako treba da nađe frizera od poverenja, kao što sam ja to učinio pre nekoliko godina, a takvo blago se nikada ne menja! Uz šišanje, potrebna je i pravilna nega, zbog čega želim sa svima da podelim 3 jednostavna trika za kosu koja izgleda odlično!

„Noćna hrana“

Kako mi je kosa kovrdžava, to ujedno znači da je i prirodno suva, nažalost. A uz sve to, imam koren koji se prilično brzo masti. Sve to je uzrokovalo da mnogo eksperimentišem, a rešenje se nalazilo meni ispred nosa, u prirodi. Već nekoliko meseci, jednu noć u svakih 10 dana kosu natopim kokosovim uljem, tako prespavam do jutra, a nakon pranja dobijem veoma vidljive rezultate. Bez bojazni, kokos se brzo spere sa kose i ne ostavlja nikakvu masnoću za sobom, a i potrebna je mala količina koja svakako ne može da pri pranju pravi problemčiće.

Nedeljni ritual

Nedelja je dan koji ostavljam za sebe, nešto poput beauty day-a. I zaista jeste beauty dan, budući da veče ostavljam za ‘jedvačekanje’ ponedeljka, ali o tome nekom drugom prilikom, sad se vratimo na kosu. Po povratku sa mora kosa mi je vapila za makazama, ali mi je ovog puta bilo žao da to odmah učinim, pa sam pojurio da nađem rešenje – i našao sam ga. Svake nedelje, što znači samo jednom u 7 dana, nakon pranja kosu natopim ovom mirisnom maskom koja iz nekog razloga čini čuda. I dalje mi nije jasno kako oporavlja kosu tako primetno već nakon prvog korišćenja, jer ovo mi se nikad do sada nije desilo, a samo ja znam šta sam sve isprobao tokom godina i godina duge kose, no, ova maska je trenutno moj ultimativni beauty favorit, ako tako može da se kaže, a i ako ne može ne zanima me, jer to jeste! Zapravo, ovo nije maska, ovo je spas u kutiji!

Savršene lokne

Poslednji trik se tiče loknica… Da, nakon godina borbi, prihvaćen je poraz – imam prirodne lokne i mora se s njima funkcionisati na najbolji mogući način. Pored toga što mi je malopre pomenuta maska pomogla da izgledaju mnogo lepše nego ranije, bilo je potrebno naći način da izgledaju bar slično kao na moru kada su najsavršenije ikada. Ništa dalje ne mora da se kaže, na fotografiji se nalazi jedno malo čudo od paste koje pravi „morske talase“ na glavi.

E, da, dovoljno sam ja rekao, imaš li ti neki savet ili trik da podeliš na mom blogu? Ako imaš, samo napred, a do tada,

Ljubi vas Slobizza!