Greške u nezi kože lica kod tinejdžera

Malo da se vratim pisanju beauty tema i nekim savetima koji verujem da će mnogima pomoći ukoliko ih budu primenjivali. Želim  da danas pričamo o greškama u nezi kože, posebno kod tinejdžera. Brojni problemi sa kožom lica počinju tako što se koristi neadekvatna kozmetika, prave brojni propusti ili se ne vodi računa o zdravlju organizma. Bubuljice i akne nisu pokazatelj lošeg stanja kože, već često i lošeg zdravstvenog stanja. Međutim, nekada problemi sa licem potiču iz tinejdžerskih dana, kada su se sticale prve rutine, navike i kada su se svesno ili nesvesno, a najčešće tako, pravile užasne greške. Zato o njima danas želim da govorim, tj. pišem.

Previše proizvoda za negu

Tinejdžerske bubuljice, masna ili suva koža, odraz su promena koje se događaju u organizmu. Budući da hormoni divljaju, jurcaju tamo-vamo, baš kao i sami tinejdžeri, to se održava i na koži lica, a često i samog tela. Ono što je najvažnije u tom procesu jeste ne koristiti 5876 proizvoda za čišćenje, negu, ne podvrgavati se brojnim tretmanima, jer se koža navikava na to, sa tim sazreva i kasnije zahteva brojne stvari koje je nekad nemoguće postignuti, pa s godinama postaje sve lošijeg kvaliteta i izgleda.

Zato su dve stvari bitne u tinejdžerskom periodu: čišćenje kože lica i hidratacija. Zapravo, to su dva bitna koraka uvek, ali tinejdžerima nije potrebno ništa više od toga, osim kada dermatolozi predlože drugačije. Uz sve to, jako je važno da proizvodi budu odabrani prema uzrastu i tipu kože, njenom stanju, tako da na tržištu postoji pregršt njih za mlade osobe, u razdoblju do 20 godina, koji očuvaju zdravlje kože, održavaju je koliko-toliko lepom na izgled, jer sve te bubuljice u tinejdžerskim danima moraju da izađu vani. Kada sve prođe imaćete savršenu kožu, jer niste eksperimentisali i uzimali tonike, kreme i druga čuda od starijih.

Isušivanje lica

Pre nekoliko dana sam video da je na TikTok-u vrlo popularno među tinejdžerima da celo lice mažu pastom za zube, kako bi se bubuljice isušile i nestale. I znate šta, to radi, zaista radi. Ali! Koža dobija informaciju da je napadnuta, da se isušuje, a njena priroda je takva da u tim situacijama luči više sebuma kako bi je zaštitila i očuvala zdravom. Nakon nekoliko dana, možda nedelja, lice postaje sve masnije odjednom, a zajedno sa masnom kožom dolazi još veći broj bubuljica i akni. Zato, paste za zube nikako na lice i nikada, kreme koje su agresivne i zasušuju bubuljice, uopšte takvu kozmetiku ne koristiti, osim povremenog stavljanja tačno na bubuljicu koja je jako upaljena, crvena i koja boli, kako bi se taj upalni proces brže završio.

Kopanje rudnika na licu!

Nisam najpozvaniji da govorim o ovome, jer i sam često urnišem lice, ali u kontrolisanim uslovima (sve sterilisano, ne kopam noktima, posle sve očistim, mažem regenerativnim kremama…) Istiskanjem, posebno nasilnim, bez prethodno dobro opranih ruku, noktima, bez adekvatne nege za posle, nastaju kraste, koje se vuku danima i nedeljama po licu, a na kraju ostave svoj trag u vidu fleke ili ožiljka. Takvi tragovi, posebno nastali u tinejdžerskim danima, umeju da ostanu tu zauvek – i ne pitajte kako znam.

Loša ishrana

Šta ovo znači? Pa, svaki čips na odmoru, čokolada u školi, posle škole, pa kad se dođe kod kuće i pre spavanja, hamburger ili palačinka za obrok tokom odmora među časovima, sokovi, posebno gazirani, energetska pića… Spisak je dug, da ne idem u nedogled, ali sve ovo narušava balans u organizmu, a to čini da se bubuljice stvaraju i pojavljuju u većem broju, a često to ume da se pretvori i u aknozno stanje, koje zaista niko ne voli i svako teško podnosi.

Izbegavanje kreme

Ovo je pojava koja kod devojčica nije skoro ni prisutna, ali dečaci često odbijaju da mažu bilo šta na svoje lice. Ukoliko je koža tako naviknuta i nema nekih problema, onda to i nije strašno. Međutim, kada je koža izrazito suva ili masna, sa bubuljicama, mitiserima ili aknama, korišćenje kreme svakodnevno je neophodno, jer je koži u tim situacijama zaštita najpotrebnija. I s obzirom na to, izbegavanje ne dolazi u obzir.

Imao bih još dosta da pišem na ovu temu, ali ću zastati baš ovde, jer mislim da sam neke najbitnije stavke objedinio i da je njihovo sprovođenje redovno dovoljno. Ako neko ima, slobodno može da doda šta želi, a mi se čitamo uskoro,

Slobizza

P. S. Dođi da se družimo i na mom Instagram profilu Slobizza_bloguje

Izvori fotografija: www.unsplash.com