DIY: Prirodne maske sa medom za masnu kožu lica (recepti)

Kada sam započeo blog, najviše sam na umu imao to da vremenom doprem do određenog broja muškaraca koji će na sasvim drugačiji način posmatrati potrebu za negom kože, a taj način jeste shvatanje da je nega muškaraca ne samo normalna, već preko potrebna. Masna, suva, normalna koža, bubuljice, akne, lišajevi, sve nas napadaju, a svi zahtevaju manje-više isti tretman.

Međutim, znam da većina neće otići sebi da kupi tonik, neku masku ili neki drugi drogerijski proizvod, ali ne samo zbog toga što misle da je to ružno i nepotrebno, već iz jednostavnog razloga što im je mučno. E, pa, meni za lepu i zdravu kožu nikad ništa nije mučno, a to dobro znaju ljudi oko mene. Međutim, kada nemam ništa drugo, onda otvorim frižider, špajz i nađem šta je to što bi moglo da pomogne mojoj mešovitoj koži lica kada se više masti i kada su bubuljice česti gosti. Po samom naslovu se vidi da je med glavni sastojak, ali ima tu još mnogo čega. Otvorite frižider, tekst u ruke, neku činijicu i kašičicu, najbolje bi bilo da je drvena, pa malo spremite nešto. A, da, maske, kao i sama kozmetika, ne poznaju pol, već su rodno ravnopravne, pa slobodno svi mogu da ih koriste.

Piling od meda

Pre nego stavim neku od narednih maski, iskoristim se dobrim trikom za potpuno čišćenje kože, a to je prirodni i hranljivi piling od meda i sode bikarbone. Kašičica meda sa kašičicom sode se izmeša dok ne nastane pasta, nanese se na lice, ostavi 5 minuta i zatim kružnim pokretima ruku i mlakom vodom se ispira. Ukoliko se ne stavlja neka druga maska sa medom, onda ova može da se drži i duže, oko nekih 15 minuta.

Med + cimet

Med je oduvek poznat kao dobar narodni lek. Sigurno je i vas baka ili mama navikavala na to da svaki dan započnete sa kašičicom meda. Ja, nažalost, tu naviku ne praktikujem svakog dana, ali i te kako osećam razliku kada svakodnevno uzimam med. Što znači da je odličan i za kožu. Zato, kašičica meda, jedna do dve kašičice cimeta, od čega nastaje odlična pasta koja se drži na licu nekih 15 minuta. Nakon ovoga sebum ne postoji, koža je zaista zategnutija i elastičnija. Na portalima sam često nailazio na komentare da ova maska pomaže i sa aknama, ali kako nikada tako ozbiljan problem nisam imao, ne bih znao šta tačno da kažem.

Med + limun

Masna koža lica, kao i masna T zona koju i sam imam, poznata je po čestoj pojavi bubuljica, posle kojih umeju da ostanu fleke i manji ožiljci. Razlog tome je što, bar ja mislim, ne postoji osoba koja odoli tome da iscedi sa lica sve što može. Ok, ja sam takav… Zato i nastaju sve te sitne fleke i ožiljci, koji nikako nisu prijatni, posebno što muškom svetu puder ne može da pomogne u skrivanju. Ali med može. Sok od pola limuna pomeša se sa kašičicom meda, dobro umeša i stavi kao maska. Ovo ne sme da se koristi više od jednom nedeljno, budući da su i limun i med jake namirnice. Već nakon prve upotrebe se vide sitne promene, a nakon nekoliko nedelja sve nestaje. Jedan mali trik koji koristim, jeste da malo ove smese nanesem u vrlo tankom sloju na fleku, ako je veća i ostavim da prenoći, i ovo zaista „pali“.

Osim ovoga, med sam po sebi je veoma zdrav i neguje kožu na pravi način. Tako može jednom nedeljno da se samo on nanese u tankom sloju i ostavi nekih desetak minuta da deluje. Ja sam izdvojio samo nekoliko maski koje znam da ako ne svi, onda skoro svi imaju već u ovom momentu da naprave ne izlazeći iz kuće, pa ako to neko uradi, slobodno neka javi.

Uz sve ovo, samo da napomenem, bitno je da poznajete svoju kožu kako biste znali šta može da vam prija, a šta ne. Kada su domaće maske u pitanju, najbolje ih je isprobati na nadlaktici ili, kao što ja radim, na prelazu od obraza ka vratu, bliže uvetu. Ako u roku od nekoliko minuta ne osetim peckanje ili jako crvenilo, dajem zeleno svetlo potpunom mazanju. A, da, polako sa maskama, neke su baš mirisne i ukusne, daju se i pojesti sa lica! Ostavljam vas u slatkim maskama i sa lepom i osveženom kožom, čitamo se uskoro,

Ljubi vas Slobizza!

Izvor fotografija: unsplash.com