3 neophodna koraka u nezi kože nakon leta

Verujem da svi imamo neku svoju rutinu u nezi kože, ma koji god period godine bio i kakvi god vremenski uslovi vladali. Međutim, verujem i u to da često svi grešimo. Iz najbolje namere da imam savršenu kožu, nebrojano puta do sada sam stvorio kontraefekat i kukao mesecima što ne mogu posledica da se rešim. Ono šta sam naučio, na teži način, jeste neophodnost čuvanja kože u letnjem periodu, ne zbog njene lepote, mladosti, već zbog činjenice da je to najveći organ mog tela, pa samim tim i zahteva najviše brige. O samoj zaštiti kože tokom sunčanja sam već pisao, o potrebi korišćenja spf-a, a sad je vreme da podelim sa vama svoja 3 koraka u nepohodnoj nezi kože nakon celog tog letnjeg odmaranja i „čvarenja“.

Voda

Prvo i osnovno pravilo jeste voda, konzumiranje vode u što većim količinama i to tokom cele godine. Ali, tokom leta i sam organizam traži više vode, što znači da je traži i koža, pa je neophodno priuštiti im to. Voda ne hidrira samo organizam i unutrašnje organe, već i kožu, kosu, nokte. Kada pijemo dovoljno vode leti i nakon svih tih odlazaka na plaže i bazene, koža neće biti toliko zategnuta, podložna „pucanju“, perutanju, već će već sama po sebi imati snage da se izbori sa svim. Osim toga, voda čisti naš organizam, posebno ako je često obogatimo nekim voćkicama, te će se slabije javljati bubuljice i nepravilnosti. Optimalna količina je nekih 2 litra vode, ali mislim da je to mnogo više u letnjim danima kada su temperature visoke, a telo se konstantno znoji, pa pijte slobodno kad god vam se pije i kad god vam se ne pije. 🙂

Piling

Jedan od neophodnih koraka jeste piling kože. Bez njega se nikako ne može. Naravno, ne radi se o tome da odmah po dolasku sa mora ili nekog odmora na kojem ste pocrneli uradite piling, već u trenutku kada primetite da vam se koža peruta. Perutanje je znak da odmurle ćelije površinskog sloja kože same kreću da se uklanjaju, pa da ne bi bilo „fleka“ po telu i licu, onda uradite piling kako biste sve sklonili, a za njim će ostati glatka, nežna i čista koža bez fleka i oljuštenih delova.

Piling uklanja odumrli sloj kože, čim nam omogućuje da svaki naneti proizvod za negu lakše prodre dublje u kožu i da je bolje neguje, u čemu i jeste zapravo njegova najveća važnost. Ko ima osetljiviju kožu trebalo bi da bira neke nežnije pilinge, dok za druge mogu i oni sa grubljim česticama. Najbitnije je ne mešati piling za telo sa onim za lice, budući da je koža lica jako osetljiva i ne podnosi nikako jačinu bilo kojeg pilinga za telo.

Dodatna nega

Koliko god se čuvali, mackali na plažama i posle sunčanja, koža nekako uspe da nakon nekog perioda bude suva i da pod rukom „šuška“, što je najiritirajući deo svega. To znači da joj je potrebna dodatna nega, kako bi se povratila u svoje prvobitno stanje. Moji saveti uvek idu u dva pravca. Prvi jeste korišćenje uljanih kupki, koje već u toku tuširanja hrane kožu, a sve da se nastavi mazanjem kože nekim uljem ukoliko je koža jako suva ili nekim masnijim losionom ukoliko nemate inače problem sa suvom kožom.

Ovo su 3 jednostavna i 3 koraka koja je lako ispoštovati i uraditi, a zauzvrat dobijamo lepu, sjajnu i nežnu kožu, koja ne može da ne prija!

Ukoliko imate Instagram, dođite da se družimo i tamo!